Škola učí i žáky bez testování na covid-19. Podle ministerstva i hygieny zřejmě porušuje zákon

13. duben 2021 09:22

Waldorfská základní škola v Semilech nepožaduje po dětech antigenní testy. V pondělí 12. dubna do výuky přijala i žáky, kteří se nenechali otestovat. Podrobnosti z celého dne shrnula Šárka Škapiková.

Zřejmě došlo k porušení pandemického zákona a také zákona o ochraně veřejné ochrany zdraví…
Vladimír Valenta, ředitel krajské hygienické stanice v Liberci

Podle Krajské hygienické stanice v Liberci porušuje Waldorfská základní škola v Semilech protiepidemická opatření. V pondělí 12. dubna totiž škola zahájila výuku bez ohledu na to, které dítě antigenním testováním na koronavirus prošlo a které ne. A to navzdory vládním opatřením.

Maminka Aneta, se kterou naše redaktorka mluvila před školou, se s rozhodnutím ředitele semilské školy nepožadovat testy ztotožňuje, přesto sama svoje dítě projít testem nechala. Má ráda možnost volby. „Myslím si, že pan ředitel je vstřícný a snaží se vyhovět všem rodičům a najít nějaký kompromis,“ říká.

Čtěte také

Podle hygieny a ministerstva školství ale není možné nabízet v tomto případě alternativy. Ředitel školy Ivan Semecký se odmítl k celé věci vyjádřit, a to přesto, že ho o to Český rozhlas žádal opakovaně. V pondělí dorazila do waldorfské školy kontrola v podobě zástupců z města jako zřizovatele a krajské hygienické stanice. „Jedná se o možné porušení pandemického zákona a také zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle toho se bude odvíjet další postup,“ řekl k tomu ředitel liberecké hygieny, Vladimír Valenta.

Podle starostky Semil Leny Mlejnkové ze Starostů pro Liberecký kraj město po škole testování vyžadovat nemůže, odpovědnost je na ředitelích. „Zřizovatel má v tomto směru omezené možnosti,“ dodala.

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová uvedla, že rezort tento případ řešit nebude: „Školy jsou povinné dodržovat jednotlivá mimořádná opatření ministerstva. Na nedodržení opatření by měla reagovat příslušná krajská hygienická stanice, včetně případných sankcí,“ vysvětlila.

Kontrola vystavila po návštěvě školy v pondělí protokol. Díky tomu mohou příslušné orgány - ať už rada města nebo krajská hygiena - dělat příslušné kroky a rozhodovat mimo jiné o případné pokutě.

Spustit audio

Související