Škola rocku! Studentské kapely se předvedou na hradě Lipý

28. červen 2019

Hudební fanoušci v České Lípě si už zvykli na to, že můžou každý měsíc navštívit vystoupení mládežnických kapel, které se účastní takzvané Školy rocku. Koncerty se zatím konaly v menších sálech. Dnes ale hudební skupiny kolem učitele českolipského gymnázia Tomáše Hoskovce pořádají první velký festival pod širým nebem. Na vodním hradě Lipý se od tří hodin odpoledne představí dohromady jedenáct hudebních skupin.

Na poslední zkoušku před velkým koncertem se připravuje českolipská kapela Be Wild. Jsou spolu třetí rok. Jak to členům kapely jde ve zkušebně, si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

K tomu, aby vznikaly autorské písně kapely, je potřeba plno věcí. V podlouhlé zkušebně vidím mixážní pult, ozvučovací soupravu, kytarové aparáty, mikrofony, bicí a plno kabelů…. Tohle všechno jim a dalším kapelám, které do této zkušebny chodí hrát, sehnal skrze různé příspěvky od města a dalších jejich učitel a zároveň autor projektu Škola rocku Tomáš Hoskovec.

„Na gymnáziu v Litvínově jsem taky měl kapelu,“ říká angličtinář z českolipského gymnázia, kde se našel také neméně potřebný prostor, kde je možné bez konfliktů s okolím poměrně nahlas hrát. Tehdejší student na začátku devadesátých let podobné štěstí také měl a dnes vystupuje třeba s českolipskou kapelou Lingers.on. „Dostali jsme tehdy příležitost hrát v kulturním domě,“ vzpomíná Hoskovec.

Dohromady už Školou rocku prošlo přes deset studentských kapel různých žánrů. Není to jen rock’n‘roll, ale i blues, elektronická hudba a další. Kapely každý měsíc koncertují v menších sálech po České Lípě

Aktuálně na gymnáziu zkouší šest hudebních skupin. A to nejen z gymnázia. Kapely přicházejí a odcházejí, třeba na začátku zmínění Be Wild letos téměř všichni odmaturovali. Bubeník jde studovat do Brna, jiní do Prahy. Do zkušebny jim to ale dveře nezavírá.

Program na Vodním hradě Lipý bude připravený až do půlnoci.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.