Škoda po požáru v Jindřichovicích zřejmě přesáhne 6 milionů

17. květen 2018

Hasiči v Jindřichovicích pod Smrkem po třech dnech zdolali požár v budově bývalého statku. V něm začala v pondělí odpoledne hořet uskladněná štěpka, zásah skončil ve středu odpoledne. Příčiny požáru vyšetřuje policie i hasiči, sutiny má ve čtvrtek prozkoumat také kynolog se speciálně vycvičeným psem.

Okolnostmi vzniku požáru se zabývají i policisté pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci a obecné ohrožení z nedbalosti.

"S ohledem na rozsah a komplikovanost situace byl na místě zásahu přítomen i soudní znalec s dronem, který byl využit k natočení místa požáru," uvedla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová. Vyšetřovatelé hasičů a policie budou vyhořelý statek zkoumat ve čtvrtek, zjišťovat budou možné příčiny vzniku požáru. K dispozici budou mít i speciálně vycvičeného psa.

„Vzhledem k poškození velké části budovy a celé střešní krytiny, která byla před nedávnem nově položena, škoda pravděpodobně přesáhne 6 milionů korun,“ uvedla předběžný odhad škod mluvčí krajských hasičů Pavlína Bílková.

Oznámení požáru skladu štěpky ve Frýdlantském výběžku hasiči obdrželi v pondělí ve 14:15. Nejprve zasáhl delší křídlo bývalého statku, které se využívá jako sklad štěpky a dřeva. Silný vítr ho ale velmi rychle rozšířil na další části budovy. Při příjezdu hasičů už hořel téměř celý skladovací prostor o rozměrech zhruba 50x30 metrů a plameny šlehaly střechou ven. Na místo povolali speciální bagr ze Zbirohu, aby mohli hořící materiál vyvozit a dohasit, díky tomu se už v úterý podařilo oheň z velké části zlikvidovat a zcela uhasit ve středu dopoledne. Až do odpoledne na místě požáru ještě zůstali hasiči z pěti jednotek, vyhledávali skrytá ohniska požáru a odklízeli ohořelé části budovy.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související