Skladování brambor? Důležité je vlhko, chlad a vybílený sklep

8. listopad 2016
Koktejl

Vlhko, ale čisto, tma a chládek. To jsou ideální podmínky pro skladování brambor. V rodinném domě nám je zpravidla poskytne sklep, který je dobré každý rok vybílit. Vlhkost se totiž často snoubí s plísněmi a ty skladování brambor rozhodně neprospějí.

„Skladovací vlhkost by měla být tak nad 80 procent a teplota zhruba kolem pěti stupňů,“ doporučuje zkušený pěstitel Zdeněk Vondrák z Roprachtic na Semilsku.

Záleží i na odrůdě!

Pozornost bychom měli věnovat také odrůdě brambor. Není až tak důležité, zda půjde o rané, polorané či pozdní brambory, ale zda jsou určené ke skladování. „Brambory bychom měli také přebrat. Ty poškozené, nakopnuté, nakrojené nemusíme vyhazovat, ale spotřebovat dříve, a ty pěkné si nechat do jara,“ říká Vondrák.

Přebírejte je i během skladování

Brambory bychom měli kontrolovat a případně přebírat i během skladování. Tak jako u jiných hlíz i u brambor je pro skladování důležitá tma.

To, co nabídne vlhčí sklípek, se jen těžko napodobuje, a proto je skladování brambor v paneláku velmi obtížné. Tamní sklepy jsou zpravidla příliš teplé a suché. „Panelák, to je problém. Třeba ve sklepě lze vytvořit nějaký box a alespoň tu vlhkost tam udržovat. Lidé to zkouší také na balkonech, ale tam je nutné zase hlídat teplotu, aby brambory nepřemrzly,“ dodává Vondrák. Některé odrůdy brambor sládnou již při dvou stupních nad nulou.

Brambory
Spustit audio