Skiareály hlásí ideální podmínky pro lyžaře. V libereckém Vesci si užijí běžkaři

Sněžení zlepšilo podmínky pro lyžaře v Libereckém kraji. Na svazích je dostatek sněhu, stejně jako v běžeckých stopách. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Charvát.

Připadlo až půl metru, a to prospělo jak sjezdovým, tak i běžeckým tratím. Sezónu v Bedřichově zahájí sjezdaři oficiálně o nadcházejícím víkendu. Kolik je na bedřichovských sjezdovkách sněhu, popsal Petr Bažant, jednatel společnosti, která provozuje v Jizerských horách několik areálů: „Napadlo přes půl metru přírodního sněhu, máme i technický sníh. Díky novému třídennímu sněhu se od pátku rozjedou i vleky na Pastvinách.“

V provozu bude i Tanvaldský Špičák nebo Severák. Jezdí se i ve skiareálu Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. Výrazně se rozšíří i možnosti lyžování na Ještědu v Liberci. K dispozici by mělo být přes sedm kilometrů tratí. Tam budou sypat na sjezdovky i uměle vyrobený sníh.

Krkonoše: Benecko na prvním místě

Lyžaři v Krkonoších, skiareál Herlíkovice

V Krkonoších je nejvíce sněhu zřejmě v Benecku – přes 100 centimetrů. Od dneška bude možné lyžovat na všech sjezdovkách v areálu, parkoviště jsou upravená. Kompletně otevřené už jsou také například krkonošské areály v Harrachově nebo Vítkovicích.

Na své si přijdou i běžkaři. Třeba v libereckém Vesci

V Liberci – Vesci po několika letech upraví tratě pro běžkaře. K dispozici bude 7,5 kilometru. Upravené budou i tratě na Novoborsku. V okolí Polevska, Kytlice, Svoru, Prysku, Práchně a Okrouhlé by mělo být na víkend k dispozici přes 30 kilometrů tras. Další desítky až stovky kilometrů tras můžeme využít v tradičních místech v Jizerských horách a Krkonoších.

Do hor autem se sněhovými řetězy

Co se týče dopravy do areálů, vyplatí se sledovat webové stránky měst blízko skiareálů nebo webkamery. Informace by měli podat i na telefonu ve skiareálu, který si vybereme. Do hor je podle silničářů v těchto dnech nutná zimní výbava včetně sněhových řetězů. V Krkonoších platí nebezpečí lavin, konkrétně třetí stupeň a hrozí i pády stromů v lesích, varuje správa parku.

Lanovka na Černou horu
autor: jch
Spustit audio