Skiareál Rokytnice nad Jizerou: Páté největší středisko Česka láká výhledy do Krkonoš

18. leden 2017
Koktejl

Rokytnice nad Jizerou patří k největším a nejznámějším lyžařským centrům západních Krkonoš. Rokytnický lyžařský komplex tvoří dva areály, rekreačnější Studenov a sportovnější Horní Domky. Lyžařům nabízí celkem bezmála 18 kilometrů sjezdovek.

Lyžařský areál Horní Domky svou polohou, terénem i délkami sjezdovek blíží areálům alpského typu. Široké jsou místy až 100 metrů.

Na lyžích jak na rozhledně

V Rokytnici nad Jizerou lyžaře uchvátí kromě aktuálně ideálních lyžařských podmínek i krásné výhledy. „Když si potřebujeme odpočinout, díváme se do krajiny – z červené FIS sjezdovky vidíme kompletní panoramata od Ještědu, zbytku západních Krkonoš, přes mladoboleslavské komíny až po Tábor a Kozákov, je to takové poznávání Česka,“ popisuje ředitel skiareálu Michal Kopecký.

Ceněná červená FIS sjezdovka

Právě červeně značená sjezdovka je podle ředitele areálu unikátem. „Červená FIS sjezdovka je poklad Rokytnice, je to jedna z nejdelších sjezdovek v Česku,“ říká. Koncové stanoviště lanovky na Lysou horu je v nadmořské výšce 1315 metrů nad mořem, což je téměř vrchol hory, která má 1344 metrů nad mořem.

Sjezdové tratě skiareálu Rokytnice nad Jizerou Horní Domky, stav 12. 1. 2017

Zajímavosti: Nejvyšší partie sjezdovek v areálu Horní Domky leží v ochranném pásmu KRNAP, nemůže se tam uměle zasněžovat. Když se necháte vézt lanovkou na Lysou horu, těsně míjíte komíny roubenek, nad kterými lanová dráha vede. Roubené domky jsou rozesety po kopcích – sjezdovkách.

Na své si v Rokytnici přijdou rodiny s dětmi i zdatní sportovci. „Horní Domky jsou dlouhodobě od svého počátku situovány jako sportovní areál, máme tady modré sjezdovky, sjezdovky pro děti, ale v největší míře jsou tu červené a černé svahy,“ vysvětluje Kopecký a dodává: „Jak slalomové svahy, černá sjezdovka a červená FIS jsou pro sportovní lyžaře. Děti tu lyžují na Kaprunech, maminky na modré sjezdovce a tatínkové na červené a černé.“

Mapa skiareálu v Rokytnici nad Jizerou
autoři: David Hamr , Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.