Skály u Rabštejnské Lhoty nedaleko Chrudimi kdysi omýval mořský příboj. V létě budou krásně žluté

6. březen 2021

Přírodní památka Na skalách se nachází v Pardubickém kraji na úpatí Železných hor, jen pět kilometrů od Chrudimi. Je to oblíbené výletní místo. Bývalým lomem prochází naučná stezka, na které se dozvíte o zajímavé minulosti tohoto místa.

V Železných horách se nachází na třicet přírodních rezervací. Jsou to chráněné mokřadní louky, lesní rezervace, ale také několik specificky geologických přírodních památek. Jednou z nejznámějších je právě přírodní památka Na skalách. Nachází se na okraji Rabštejnské Lhoty, pouze pár set metrů od hlavní silnice, kde je i parkoviště, takže se do této zajímavé lokality dostanete velmi jednoduše.

Jedna z menších skal v přírodní památce Na skalách

Přes chráněné území, kde dříve probíhala těžba kamene, vede značená turistická i naučná stezka. Spojuje dvě nejvyšší lomové stěny. Díky infopanelu na začátku stezky se dozvíte, na co by se měl váš pohled zaměřit. Je to nasedání pískovcových sedimentů z období druhohor na starší křemencové podloží. Tato situace dokumentuje, jakým způsobem tu v období druhohor pracovalo moře.

Lokalita Na skalách byla kdysi mořským břehem s příbojem nebo se jednalo o mělký šelfový okraj moře. Pozůstatkem toho jsou vodorovně uložené vrstvy pískovců. V pískovcích je podle geologů možné najít i textury, které dokonce dokládají bouřkovou činnost. Pískovce mají poměrně vysoký obsah železa, díky čemuž mají výraznou žlutooranžovou barvu.

Skály do žluta barví i janovec metlatý

Přírodní památka Na skalách není výjimečná jen z geologického hlediska. Vyskytují se tu druhy rostlin, které souvisejí právě s písčitým charakterem zdejší lokality. Je to například kriticky ohrožený ovsíček obecný. Z dalších zajímavých druhů tu roste bělolist rolní. V létě ale určitě nepřehlédnete žlutě kvetoucí janovec metlatý, keř, který je v této lokalitě velmi rozšířený.

V lokalitě Na skalách nepřehlédnete žlutě kvetoucí janovec metlatý

Od přírodní památky Na skalách to není pěšky daleko do Rekreačních lesů Podhůra, kterými vás také provede naučná stezka. Na Podhůře můžete v sezóně vystoupat na dřevěnou rozhlednu jménem Bára. K atraktivním místům patří i lanový park nebo lesní tělocvična. Rekreačními lesy vedou také cyklostezky a dokonce i vyznačený okruh pro vozíčkáře. Cesty vás dovedou ke Kočičímu hrádku, který si oblíbily hlavně děti. A dostanete se také k dalšímu vyhlídkovému místu, rozhledně Na Chlumu. Dojít můžete až ke Kochánovickým rybníkům, evropsky chráněné lokalitě.

Spustit audio