Skála pod Rotštejnem se rozpadá a na její opravu nebyly peníze. Změnu možná přinese rok 2017

1. leden 2000

Skála pod Rotštejnem v Klokočských skalách se začala uvolňovat po předloňských přívalových deštích a kameny padaly na turistickou stezku. Spolek, který se o hrad stará, odstranil nebezpečné kameny a cestu pod hradem oplotil. Jejich letošní žádost o peníze na opravu skalní stěny ale krajský úřad zamítl, v loňském rozpočtu požadovanou částku nenašel. Vleklý problém se může vyřešit v roce 2017.

Turisté procházející pod hradem Rotštejnem nyní narazí na plot a varovné cedule, že jim hrozí nebezpečí úrazu. To je zatím jediné zabezpečení, kterého spolek Ochrana Klokočských skal dosáhl. Jejich žádost o peníze na opravu skalní stěny byla zatím neúspěšná.
„Máme rozpočet na 210 tisíc korun a podali jsme žádost na jediné místo, kam můžeme, tedy ke Krajskému úřadu Libereckého kraje a bylo nám odpovězeno, že žádosti nebylo vyhověno,“ konstatovala letos v létě kastelánka Rotštejna Hana Talli Hlubučková.

Upozornění na padající kameny pod hradem Rotštejn

Po natočení rozhlasové reportáže tehdejší krajská radní zodpovědná za památkovou péči Hana Maierová ze Starostů pro Liberecký kraj přislíbila, že se pokusí sehnat peníze z havarijního fondu. Mezitím se vyměnila krajská vláda a nová radní Květa Vinklátová, také za Starosty pro Liberecký kraj, začala zjišťovat, kde je příčina problému. „Bohužel se ocitli pod čarou, protože měli nízkou míru vlastního financování toho projektu,“ vysvětlila Květa Vinklátová. Stabilizovat skálu pod Rotštejnem je ale nezbytné. „Dohodli jsme se proto, že budou žádat do dotačního fondu v roce 2017 a doporučili jsme jim, aby získali nějakou míru spolufinancování,“ doplnila krajská radní pro resort památek Květa Vinklátová.

Finanční účast na opravě skalní stěny chtějí na svých zastupitelstvech projednat také zástupci majitelů hradu Rotštejna, obce Klokočí a Mírová pod Kozákovem. Skála pod gotickým hradem ze 13. století, který je oblíbeným cílem turistů v Klokočských skalách, se tak snad v roce 2017 dočká potřebné opravy.

Spustit audio