Situace na stavebním trhu komplikuje rekonstrukce v liberecké zoo. Do výběrových řízení se napoprvé nikdo nepřihlásil

Liberecké zoo se napoprvé nepodařilo najít stavební firmy, které by pomohly zmodernizovat její areál. Do výběrových řízení na opravu střechy výukového střediska Divizna a chovatelského zázemí pro papoušky nestory kea se nikdo nepřihlásil. Zoo je proto vypsala znova.

„Současná voliéra je dostačující pro náš chovný pár, ale ten pravidelně odchovává mláďata. Je potřeba tu expozici oddělit, aby nedocházelo k příbuzenské plemenitbě,“ vysvětlila mluvčí zahrady Barbara Tesařová, k čemu je nové chovatelské zázemí potřeba. Zoo Liberec je přitom jedna z mála, kde se rozmnožování novozélandského papouška daří.

Po neúspěšných výběrových řízeních na zázemí pro chov papoušků a střechu střediska Divizna je proto zahrada vypsala znova. „Problémem je samozřejmě aktuální situace na trhu, kdy se ceny stavebního materiálu mění ze dne na den, takže pro ty stavební firmy je momentálně obtížné přislíbit nějaký finanční limit, do kterého by se v případě realizace vešly. Takže v řadě těch zakázek a výzev jsme dokonce museli navýšit to finanční plnění,“ doplnila mluvčí zoo.

Nikdo se také nepřihlásil do výběrového řízení na projektovou dokumentaci rekonstrukce kulturního střediska Lidové sady, které pod zoo patří. Důvodem je podle zřizovatele zahrady Libereckého kraje velká vytíženost projekčních kanceláří.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související