Silnice jsou sjízdné s opatrností. Liberec zvažuje vyhlášení kalamity

Dopravu na krajských silnicích může řidičům komplikovat rozbředlý sníh, ve vyšších polohách se můžou tvořit sněhové jazyky, některé komunikace mohou namrzat a klouzat. V Jablonci a Novém Městě pod Smrkem platí kalamitní stav, o jeho vyhlášení uvažují i v Liberci.

Uježděný a rozbředlý sníh může komplikovat dopravu na silnicích v Libereckém kraji. Jeho zbytky jsou třeba na Českolipsku. Hlavní tahy jsou ale většinou mokré a po chemickém ošetření. Ve vyšších polohách se na silnicích mohou tvořit sněhové jazyky, řidiči by měli být opatrní.

Pozor na silnici 35 mezi Frýdlantem a Libercem

V západních Krkonoších a Jizerských horách je na silnicích vrstva sněhu pokrytá posypem. Z některých křižovatek může být horší výhled kvůli hromadám sněhu, který po srážkách v minulých dnech odklízí technika.

Namrzat a klouzat může silnice 35 mezi Libercem a Frýdlantem. Kalamitní stav je od včerejška v Jablonci nad Nisou. Pro kamiony se včera večer otevřela silnice z Tanvaldu přes Harrachov na hranici s Polskem. Uzavřená byla od čtvrteční půlnoci kvůli sněžení.

Liberec zvažuje vyhlášení kalamitního stavu

V Jablonci nad Nisou a v Novém městě pod Smrkem na Frýdlantsku vyhlásili v pondělí 16. ledna sněhovou kalamitu. Města nestíhají úklid všech křižovatek, chodníků a zastávek. O vyhlášení kalamitního stavu uvažuje i Liberec.

Kalamita v Jablonci nad Nisou na snímku tamního magistrátu.

Ve stotisícovém městě je nasazená veškerá technika a sto pracovníků technických služeb. V sídlištích musí pracovníci odklízet sníh ručně. Problémem jsou hromady sněhu na křižovatkách, kde je teď špatný rozhled a taky zúžené silnice a ulice, kde se těžko vyhnou dvě vozidla.

Operační štáb města bude o vyhlášení kalamitního stavu rozhodovat v devět hodin dopoledne.

autoři: Ivana Bernáthová , jch
Spustit audio