Silničáři zřídili pohotovostní linku. Funguje podobně, jako když voláte do banky nebo pojišťovny

21. listopad 2019 14:18

Na lince dostanete informace o tom, kolik sněhu kde napadlo a kde silničáři nasadili do terénu techniku. Do změny fungovalo několik telefonních čísel podle regionů, které jednotlivé dispečinky řídily.

Společnost Silnice LK zřídila speciální dispečink. Po zavolání na číslo 777 511 255 volajícího automat přepojí do nabídky. Přes klasickou hlasovou samoobsluhu pak bude volající navigován, například podle toho, zda se bude jednat o silnici 1. nebo 2. třídy, vysvětlil ředitel Silnic LK Petr Šén.

Lidé číslo najdou na stránkách firmy, jejím facebooku a také na webu kraje. Na dispečink se mohou lidé obracet nejen s dotazy, ale i s podněty, tipy a stížnostmi. Vedení podniku jen apeluje na všechny, kteří se rozhodnou číslo vytočit, aby situaci zvážili. Podle Šéna volají na linku téměř v polovině případů lidé, kteří mají přehnaná očekávání. Ředitel silničářů připomíná, že během spadu sněhu není možné uklidit všechny tahy ihned, a to i za předpokladu, že je v terénu veškerá technika. O silnice v celém regionu se v zimě bude starat 150 řidičů a 34 dispečerů. Celkem mají k dispozici i s novou technikou 74 sypačů.

Silničáři nebudou solit všude

Velká část silnic v Libereckém kraji je v chráněných oblastech, kde se používá jen písek nebo drť. Bez údržby zůstane letos v zimě v našem kraji 61 kilometrů silnic. To platí i letos pro - turisty hodně využívanou - silnici z Horních Míseček na Zlaté návrší v západních Krkonoších, pluhy tam pravidelně jezdit nebudou. Potvrdil to náměstek hejtmana Jan Sviták ze Starostů pro Liberecký kraj. Každoročně to mimochodem bývá jedna z posledních silnic, kterou se podaří v Libereckém kraji zprůjezdnit. Třeba loni se to povedlo až v květnu. Právě v roce 2018 tam bylo podle pamětníků nejvíc sněhu za posledních 20 let.

autoři: Eva Malá , Šárka Škapiková
Spustit audio