Šikmý kostel? Vedle Karviné se podobnou raritou mohou pochlubit i Klimkovice u Ostravy

24. květen 2023

Možná znáte šikmý kostel v Karviné, který je symbolem těžbou poznamenané severní Moravy. Pozoruhodné ale je, že v Moravskoslezském kraji není jediným kostelem vychýleným mimo osu. Šikmou věž má i svatostánek v Klimkovicích u Ostravy. Zdobí katolický kostel svaté Kateřiny Alexandrijské v centru města.

Kostel stojí na malém návrší. Původně gotická trojlodní stavba je kulturní památkou a zároveň i dominantou města. Kostelní věž přitom není úplně typická.

„Věž je zvláštní více věcmi. Na rozdíl od mnoha jiných nemá dlouhou špici ani báň. To je pravděpodobně způsobené tím, že v minulosti kostel dvakrát vyhořel a věž už pak nenahrazovali. Kromě toho tu máme silný opěrný pilíř. To sice bývá u gotických kostelů normální, ale v tomto velkém formátu ne. Je to právě kvůli věži, kterou když začali stavět, začala se jim vychylovat směrem k parku,“ vysvětluje klimkovický farář Rudolf Kopecký.

Kostel na blátě

Při pohledu pouhým okem prý tato odchylka poznat není. „V té hmotě věže se to ztrácí. Důvodem toho naklonění může být, že je tady dost měkké podloží. Přitom jsme na kopci, jsme na hřebenu, který dnes už v zástavbě není vidět. Kdysi se to tu jmenovalo Královský vršek, Königsberg,“ dodává Rudolf Kopecký.

Kostel pochází z období kolem roku 1400. Když se stavba v 16. století rozšiřovala o věž, jílovité a písčité podloží a tlak půdy udělaly své. Prameny upřesňují, že její odklonění od osy dnes činí 64 centimetrů. „Má to tendenci klouzat po sobě. Zvlášť ten jíl, pokud je mokrý. Je to laicky řečeno bláto,“ poznamenává farář.

Když se prý nedávno opravovala cesta vedle kostela a přilehlé náměstí s parkovištěm, byly pod povrchem objeveny hatě. Dřevěnými hatěmi se kdysi zpevňoval měkký bahnitý povrch, aby kola vozů nezapadala do jílu. Podle Kopeckého je tak zřejmé, že už naši předkové měli s terénem své zkušenosti.

Náhrobky pánů Bzenců a památka na Noru

Kostel svaté Kateřiny Alexandrijské má i zajímavý interiér. Nacházejí se v něm například renesanční náhrobky členů rodu Bzenců, kterým klimkovické panství dlouhou dobu patřilo.

Zajímavostí kostela je krytá chodba na pilířích, která spojuje svatostánek se zámkem, kde dnes sídlí muzeum a městský úřad. Chodbou chodívalo zámecké panstvo na mši. U kostela je hrobka hrabat Wilczků.

Kromě starobylých pískovcových náhrobků stojí za pozornost i náhrobek věnovaný hraběnce Norbertině z rodu Kinských. Její osud by vydal na dobrodružný film. Nora, vdaná hraběnka Wilczková, byla rakouská zdravotní sestra Červeného kříže a za první světové války a dramatické Ruské revoluce působila na východní frontě. Navštívila šestnáct zajateckých a patnáct pracovních táborů.

Interiér zdobí také rekordní počet křišťálových lustrů – jeden velký historický a třináct malých křišťálových z minulého století. Svítidla v minulosti kostel dostal díky finančnímu přispění potomků hraběcí rodiny, která byla rodově s klimkovickým panstvím spjata.

Spustit audio