Sigma: Světový výrobce pump a čerpadel s Neptunovým trojzubcem ve znaku

Firmu na výrobu pump a vodních čerpadel, která má více než stopadesátiletou tradici, založil rod Sigmundů. A všechno to začalo, jako v případě mnoha jiných úspěšných podniků, v malé domácí dílně takřka na koleně.

Účinkuje: Jan Kovařík
Připravily: Jitka Škápíková a Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Roman Špála
Zvukový design: Jiří Litoš
Premiéra: 1. 12. 2020

Zakladatel podnikatelské dynastie, jejíž potomci dodnes žijí v západní Evropě, se jmenoval Ludvík Sigmund. Narodil se roku 1836 ve vesnici Třebčín na Olomoucku.

Když mu bylo dvacet sedm let, přiženil se do nedalekého Lutína a našel si práci coby pomocník zdejšího tesaře a studnaře Tomáše Vychodila.

Éra ručně kopaných studní

Zakladatel firmy Ludvík Sigmund kopal studny v Lutíně a okolí ještě ručně

Tehdy se ještě studny kopaly ručně a voda z nich se čerpala pomocí jednoduchých pump. Vyráběly se ze dřeva a jejich kvalita nebyla vysoká. Pumpařskému řemeslu se věnovala jen hrstka drobných domácích výrobců. Jedním z nich byl právě pan Vychodil, který vyráběl pumpy pro zemědělce z Lutína a okolních vesnic. A Ludvík Sigmund mu byl k ruce.

Technické vybavení v jejich společné dílně musela zastat pouze ruční hoblovací stolice. Šikovný Ludvík se rychle zapracoval, a když jeho mistr pár let nato zemřel, ujal se práce sám a pustil se do výroby dřevěných pump naplno.

V roce 1868 založil v Lutíně vlastní pumpařskou firmu. Zakoupil starší soustruh na dřevo, přijal tři zaměstnance a produkce rychle stoupala. Těžko mohl tenkrát tušit, že položil základ podniku, který po veškerých peripetiích přežil až do dnešních dnů.

Na pumpy jsou Sigmundi!

V devadesátých letech předminulého století přebrali firmu Ludvíkovi synové Jan a František. Pět let nato, v roce 1899, se Ludvík Sigmund odebral na věčnost. Mladí majitelé se pustili s vervou do práce. Rozšířili výrobu, zařiídili novou dílnu a přijali nové zaměstnance. Podnik již uživil více jak deset.

Bratři Jan a František Sigmundovi začali s výrobou kovových částí pump

Na místě původní budovy vyrostly postupně zcela nové provozy. Stroje začal pohánět koňský žentour a později i parní stroj. Roku 1908 vznikla veřejná obchodní společnost s názvem „Továrna na čerpadla, bratří Sigmundové v Lutíně, podnikatelství vodovodů a koncesionářský závod studnařský“.

Bratři Sigmundové začali s opracováním kovů a výrobou kovových částí pump. Hlavně se ale na Moravě a ve Slezsku soustředili na studnařské práce. Podnik utěšeně rostl a brzy se stal špičkou v oboru.

Jak se firma rozvíjela po první světové válce? Kdy spatřily světlo světa výrobky DARLING, REVOLT, RAKETA a NAUTILA? Co se dělo s firmou během druhé světové války a po ní?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.