Shirley Valentine? Magická hra plná pravd ze života, říká Simona Stašová

28. srpen 2018

Simona Stašová se už ve čtvrtek 30. srpna představí v Sedmihorkách jako Shirley Valentine. Poslední večer letošního Sedmihorského léta bude patřit známé české herečce. Její bravurní výkon každého jistě doslova přimrazí do sedadel.

V úterním Dobrém ránu z Liberce byla právě Simona Stašová V.I.P. hostem našeho vysílání. Jaké měla léto? „Když kolegové jsou u moře, já pracuji. Léto je nádherný a strašně ráda hraju pod širým nebem, k dnešku jsem udělala nějakých osmačtyřicet představení,“ říká herečka, která se v červenci a srpnu takřka nezastavila. Divadelní prkna střídala s letními scénami a v závěru prázdnin míří k nám do Českého ráje.

Herecky náročná, ale krásná Shirley

Shirley Valentine – hru pouze pro jednoho herce si Stašová užívá. „Všechno, co je krásný, je i náročný. Dnes už mám nějakých šest set šedesát repríz, lidem se to líbí a mě to vždycky takzvaně vtáhne do trychtýře,“ popisuje a pokračuje: „Hraju a pak se vždycky odpoutám od lidí, mám svůj svět. Je to taková magická hra. Především ženský na to chodí jako na psychoterapii, jsou tam neuvěřitelný pravdy ze života, je to legrace.“

Role jsem si začala vybírat až v padesáti. A vyplatilo se, říká herečka Simona Stašová

Simona Stašová

Některé herečky mají pocit, že i když hrají ošklivé role, musí v nich vypadat dobře. To se prý Simony Stašové rozhodně netýká. Aspoň to říká v rozhovoru s Lucií Výbornou, když vzpomíná na své role zlých a ošklivých čarodějnic. „Nikdy jsem totiž nebyla krasavice. A v tom je zakopaný pes,“ vysvětluje.

V následující sezóně chce Simona Stašová dát přednost divadlu před filmem. „Rozhodla jsem se, že budu divadelní herec a pokud mi nepřijde takzvaně neodmítnutelná nabídka, budu se držet divadla. Říkám si, ševče, drž se svého kopyta,“ říká s úsměvem herečka a dodává: „Vidím, že za mnou lidi jdou, vážím si toho, já jdu za nimi, je to vzájemné.“

autoři: Jan Žíla , Jaroslava Mannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.