Sezona burčáku začíná díky teplému počasí dříve
Díky teplému počasí dozrály neobvykle brzy rané odrůdy vinné révy a na vinicích probíhají první sklizně. Už na některých místech koupíte letošní burčák.
Lidé ho seženou nejen ve vinařstvích, ale také třeba ve stáncích na jarmarku, u silnice nebo na vinobraních. Vinaři se musí vejít do limitu, v němž je burčák možné prodávat. Ze zákona se smí částečně zkvašené mošty distribuovat pouze v období mezi 1. srpnem a 31. listopadem
Jak poznat pravý burčák? Burčák má mít žlutou až medovou barvu a musí být vyroben jenom z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v Česku. Často jsou ale hrozny dovážené z Maďarska nebo také z Moldavska. V takovém případě už nejde o burčák, ale o částečně zkvašený hroznový mošt. Na to ale musí prodejce zákazníka upozornit. Označení burčák v takovém případě nemůže obchodník používat.
Burčák tvoří přibližně pět procent z celkové produkce vína. Podle vinařů je ale snadnou cestou k zisku. Odpadají totiž náklady na další zpracování nebo lahvování, jako je tomu u vína. Na jedné lahvi tak může pěstitel vydělat i desítky korun. Většina vinařů se přesto soustředí hlavně na výrobu vína - to můžou na rozdíl od burčáku prodávat celý rok.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.