Severní Korea přepisovala plaveckou historii, na MS získala první medaili

Severní Korea si v těchto dnech vytvořila nejen vlastní čas posunem toho dosavadního o 30 minut zpět, ale historii přepisuje například i na mistrovství světa v plaveckých sportech. Na šampionátu v Kazani, totiž jeden z nejchudších států světa získal poprvé v historii medaili.

Zatímco japonštinu a čínštinu slyšíte na plaveckém mistrovství světa, kterého se účastní 2800 sportovců, téměř neustále, korejština, a to hlavně z úst Severních Korejců, k vašim uším téměř nedolehne.

„Málo, trenéři nebo trenérky pozdraví, ale moc nemluví. Ani nevím, jestli mluví anglicky,“ říká Hana Novotná, která je členkou technické komise highdivingu Mezinárodní plavecké federace.

V soutěži skokanů do vody byla tak na šampionátu v roli rozhodčího přímým svědkem toho, když zástupkyně Severní Koreje přepisovaly historii.

O co méně totiž reprezentantky této země mluví, o to více jim jdou činy.

„Je jí šestnáct, i když vypadá na dvanáct, ale skákala dobře, neudělala žádnou chybu a byla jasně nejlepší,“ popisuje česká sudí v Kazani nečekaný úspěch mladičké Kuk Hyang Kum, která na 10 metrové věži vyskákala pro Severní Koreu vůbec první, a to hned zlatou, medaili v historii plaveckých šampionátů.

„Severní Korea má dlouholetou tradici ve skocích.“ Slova Hany Novotné potvrdilo následně bronzem i jiné severokorejské duo žen v synchronizovaných skocích. Zástupkyně země, které co do úspěchů vládne hlavně vzpírání, ale nezůstaly jen u sportovních činů.

Šestnáctiletá Kim během předávání medailí následně na počest úcty k známému severokorejskému vůdci zasalutovala a vepsala se tak minimálně nesmazatelně do historie letošního šampionátu.

Reprezentanti Severní Koreje se na plaveckém MS v Kazani mírně straní ostatních

Možná nemusíte věřit zprávám o tom, že má Severní Korea jak tvrdí lék na ebolu, AIDS i koronavir MERS, věřit ale budete muset začít tomu, že skrze čínské trenéry se i tato země pomalu dostává na sportovní výslunní.

A dokázat to bude chtít i za rok na olympijských hrách, kam se všechny severokorejské medailistky z Ruska kvalifikovaly.

autoři: mij , Vojtěch Bureš
Spustit audio