Šetřete si drobné, české koruny a dvoukoruny by mohly dojít. Důvod? Brexit

6. prosinec 2019 11:28

Jablonecká mincovna dokončila letošní ražby českých mincí. Musela se na ně ale speciálně předzásobit materiálem. Nakupuje ho totiž ve Velké Británii.

Letošní ražbu českých korun a dvoukorun pro následující rok provázela v mincovně v Jablonci nad Nisou nervozita. Důvodem je brexit. Mincovna nakupuje materiál na výrobu oběživa ve Velké Británii a nejasnosti kolem vystoupení země z eurozóny tak jabloneckou výrobu významně ovlivnily. Hrozilo, že se obchody zastaví, nebo cena suroviny půjde kvůli clu výrazně nahoru.

Co bude dál?

Emisní plán je s blížícím se koncem roku splněný, všechny koruny a dvoukoruny pro následující rok jsou připravené. Technologové si tedy mohou oddychnout. Nervozity už ostatně letos zažili dost. Aktuálně situace kolem brexitu je taková, že pokud současný britský premiér Boris Johnson vyhraje prosincové předčasné volby, slibuje, že brexit nastane ve stávajícím termínu, tedy 31. ledna 2020. Opozice ale chce nové referendum, nic tedy není jisté. Jak to tedy vypadá s nákupem střižků pro nové výrobní období? Mluvčí mincovny Lenka Klimentová se zdržuje bližších komentářů. Všechno ale napovídá tomu, že i nadále dál je tendence spíše se předzásobovat s předstihem. Pro jistotu.

Mince razí každý rok

Přesný počet mincí, které je každoročně potřeba vyrazit, se zveřejňovat nesmí; můžete si ale desítky milionů mincí přibližně představit jako číslo mezi stem a dvěma stovkami milionů. Možná vás napadne, proč je každoročně potřeba tolik nových mincí. Je to prý jednoduché - oběživo nám nejvíce odvážejí cizinci.

Výroba minci v České mincovně v Jablonci nad Nisou
Spustit audio

Související