Setkání mistrů v Sosnové: Závody i jezdeckou show si užily tisíce diváků

21. listopad 2016
Koktejl

Souboj finský mistr světa Markku Alén versus Václav Pech letos dopadl lépe pro Fina, historické Lancie v rukou italských showmanů Pedra a Luckyho přežili bez šrámů, superúspěch v podobě vítězství ve třídě cross pro 17letého Martina Nikodéma, divoké smyky, ostré souboje a nečekaně přívětivé nedělní počasí. XV. Setkání mistrů v Sosnové se letos vyvedlo.

Velkých ovací od diváků se dočkaly nejen souboje na trati, ale také gratulace Johnymu Haugalndoovi k jeho dovršeným sedmdesátinám. Hauglandovo jméno bylo většinu jeho let spojené se škodovkou, a tak se v rámci exhibice proháněl se Škodou 130 LR a ukázal, proč jeho jezdecká škola vychovává světové hvězdy.

Setkání mistrů si nenechal ujít ani nejstarší český aktivní autokrosař Jaroslav Hošek. Na trati to rozhodně nevypadalo na to, že mu bude v únoru už 72 let. „Mě i ten asfalt docela baví. V autokrosu se na něm dneska často startuje. Ale je to jen krátký rovný úsek, tady je to něco jiného. Je to sranda, i když všichni závodí naplno. Dokladem je, že jsem s tím tady praštil o gumy, protože jsem chtěl být rychlejší,“ řekl s úsměvem Hošek.

Martin Nikodém - vítěz třídy Cross

Nejen diváky bavily vzájemné souboje Markku Aléna a Václava Pecha. Fin letos vrátil českému sedminásobnému mistrovi republiky loňskou porážku. Václav Pech stejně jako bývalý finský mistr světa proháněl čtyřkolku Toyotu Corrolu WRC, ale především Porsche 997 GT3, dvoukolku, se kterou letos jel česká „mistrák“ a skončil pátý. Na původně okruhový speciál to není na první sezonu špatný výsledek, ale Pech je zvyklý jezdit na špičce. V Sosnové potvrdil spekulace, že pro příští rok změní techniku. „Myslím, že s Porsche by mohlo být na bednu taky, ale na to absolutní vyhrávání ne. Takže příští rok to bude Ford Fiesta R5,“ uvedl Pech. S tím, jak se sklouznul v Sosnové, byl spokojen. „ Je to hodně naslintané, takže hrabu i na rovince. Ty časy tam nejsou, ale svezení je to nádherné,“ dodal.

Po pátečním a sobotním dešti byla asfaltová dráha dlouho mokrá a postupně se na ni dostávalo bláto, do kterého se na „výlety“ vypravovaly především krosové speciály. V této třídě si nejlépe vedl 17letý Petr Nikodém. Dobře našlápnuto měl i v superfinále, kdy startoval proti vítězi třídy rallye, kterým se stal polský mistr Grzegorz Grzyb na fabii. „Nahodil jsem si to moc brzo. Byla to moje blbost. Ale užili jsme si celý víkend, porazili velká jména, myslím, že jsme bugynám studu neudělali,“ zářil Nikodém. A nadmíru spokojený byl i Polák Grzyb. „Vyhráli jsme, co se dalo. Stali jsme se mistry v Polsku, vicemistry na Slovensku, vicemistry v evropské zóně, vyhráli jsme tady, byl to skvělý rok,“ radoval se Grzyb.

Buggy Jaroslava Hoška

Setkání mistrů v Sosnové bylo pěknou tečkou za motoristickou sezonou, kterou nijak významně nepoznamenala neúčast hlavní hvězdy Marcuse Grönholma. Ten se totiž nedávno zranil při podobné akci ve Finsku, kde poslal auto přes střechu. Potvrdil ale svoji účast na některém z dalších ročníků Setkání mistrů v Sosnové.

Spustit audio