Sestry jsou skvělé, kdybych jim několikrát denně děkovala, tak je to málo, říká vrchní sestra liberecké nemocnice

23. březen 2021

Zdravotní sestrou chtěla být už od základní školy, tento obor vystudovala a hned poté nastoupila do liberecké nemocnice. Dnes je tam Marie Fryaufová ředitelkou ošetřovatelské péče, jak se oficiálně říká vrchní sestře. Iveta Kalátová jí pozvala do studia Českého rozhlasu Liberec.

Řeč byla samozřejmě o současné situaci, kdy je v Krajské nemocnici v Liberci utlumena neakutní péče a několik oddělení je přeměněných na oddělení pro covidové pacienty. A právě na nich pomáhají zdravotní sestry z ostatních oddělení.

Marie Fryaufová - hlavní sestra Krajské nemocnice v Liberci

„Spousta sester a zdravotníků se musela přeorientovat na úplně jinou činnost, kterou do té doby nedělali. Takže máme hodně pacientů na JIPech, máme hodně pacientů na standardních odděleních. A právě na těch standardních odděleních, třeba na rehabilitaci, kde sestřičky s těmi těžkými pacienty nebo s umíráním téměř nepřišly do styku, tak si musely zvyknout na to, že je to opravdu hodně náročné,“ popsala současný stav Marie Fryaufová. Zdravotní sestry se ale podle ní se situací vyrovnaly.

„Sestry jsou úplně skvělé, kdybych jim několikrát denně děkovala, tak je to málo. Opravdu velice dobře spolupracují, dělají maximum. Netýká se to jenom sester, jsou to i laboranti, asistenti v laboratořích a na rentgenu, prostě všichni. Ta práce je úplně jiná,“ doplnila hlavní sestra liberecké nemocnice.

Péče o covidové pacienty je podle ní náročnější nejen kvůli nutnosti dodržování karanténních opatření a s tím souvisejících ochranných pomůcek, ale i kvůli tomu, že jsou zakázané návštěvy. Se svými problémy se tak nejčastěji obrací právě na zdravotní sestry, které jsou tak pod neustálým psychickým tlakem.

Iveta Kalátová se hlavní sestry liberecké nemocnice zeptala mimo jiné i na to, jestli se dá od její práce oprostit, nebo jestli si jí nosí domů. Řeč byla i o tom, co zdravotní sestry trápí, co jim pomáhá, i co by si Marie Fryaufová přála. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související