Seniorům z Liberce s problémy poradí ombudsmanka – dvakrát měsíčně

3. duben 2019 12:04

V Liberci dnes 3. dubna začíná působit ombudsmanka pro seniory. Lenka Tarabová poradí starším lidem třeba s právními problémy, dopravou nebo bydlením.

Pomáhat bude přednostně lidem nad 65 let nebo také invalidním důchodcům. Služba seniorského ombudsmana bude zdarma.

Ombudsmanka pracuje pod hlavičkou Komunitního střediska Kontakt v Palachově ulici, kde ji taky najdeme. Lenka Tarabová problém často sama nevyřeší. Poradí ale, kam se obrátit. Ptát se mohou obyvatelé Liberce s trvalým bydlištěm. Pokud ho nemají, tak prokazatelně by měli ve městě alespoň několik let žít. Ombudsmanka se zabývá řešením problémů, jako jsou například nároky na sociální dávky, právní problémy, veřejná doprava, potíže s bydlením nebo třeba sousedským soužitím.

K liberecké seniorské ombudsmance se můžeme dostat, pokud se objednáme – místo je nutné předem rezervovat, a to buď na webu organizace Kontakt přes elektronický formulář nebo klasicky. V papírové podobě můžeme žádost o sezení vhodit v komunitním středisku do speciální schránky, říká vedoucí střediska Kontakt Michael Dufek: „Lidé budou moci v tuto chvíli formulář odevzdat do naší schránky, kterou máme dole ve vestibulu a ve spolupráci s městem Liberec bychom byli rádi, aby podobné schránky byly lidem k dispozici v budově magistrátu a radnice.“

Na každého zájemce bude mít ombudsmanka zhruba čtvrthodinu. K dispozici je zatím dvakrát do měsíce – první a třetí středu v měsíci.

Seniorská ombudsmanka Lenka Trabová má zkušenosti v oblasti bytové problematiky a spolupracuje s organizacemi poskytujícími služby seniorům, jak sama říká: „Už čtyři roky spolupracuji se seniorskou organizací ve Vratislavicích, těším se na to. A taky na kontakt, který může nastat, když člověk projde městem a lidé ho poznávají na ulici.“

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související