Seniorky ve dvorském domově důchodců napekly vánoční cukroví. Panovala při tom skvělá nálada

5. prosinec 2021 08:39

Senioři v domovech důchodců se připravují na blížící se vánoční svátky. Například ve Dvoře Králové nad Labem už mají hotovou výzdobu a v tomto týdnu se pustili do pečení cukroví. Domovem se linula vůně tradičního lineckého a všude vládla sváteční a veselá nálada. 

Myslela jsem si, že skleničky jsou na vykrajování cukroví.

Čtěte také

„Ne, ty máme na to, abychom si daly štamprličku na zahřátí, to k tomu zkrátka patří. Ale je to vaječný likér, nic silného, a jen půl štamprličky,“ říká Šárka Hofmanová, která dohlíží na to, aby těsto bylo krásně tenké, aby každý tvar byl jeden jako druhý.

„Děvčata, hlídá někdo troubu? A říká se, že každá správná hospodyňka má jeden plech připálit.

Popošli jsme k paní Bradáčové, která právě válí těsto. „Už kolikrát v minulosti se mi povedlo vánoční cukroví spálit. To se ani neptejte kolikrát. Ale to se stane. Moc mě to baví, dříve jsem pekla hodně a všechno možné.

Čtěte také

Hned vedle paní Marie válí linecké. „Měla jsem čtyři děti, takže jsem nic jiného nedělala, než 14 dní v jednom kuse pekla před Vánocemi cukroví. Protože oni mi to také rovnou ujídali pod rukama. Ale stačilo se to všechno. Já také ráda mlsám, udělám si kafíčko a k tomu si vezmu dva nebo tři kousky cukroví a jsem spokojená.

Můžeme se podívat na už upečené cukroví? Ptám se aktivizační pracovnice Lenky Husákové. „Můžeme se mrknout. Ale zatím je málo upečené, necháme ho ještě chvíli v troubě.

Seniorky ve dvorském domově důchodců napekly vánoční cukroví

Je pro klienty domova důležité, aby se na Vánoce připravovali? Jak byly hospodyňky zvyklé, protože tady jsou samé ženy.

Čtěte také

„Máme tady převážně ženy a dnes tu vlastně vůbec nejsou chlapi. Myslím si, že je to pro ně hodně důležité. Rády vzpomínají na to, jak dříve pekly cukroví, co se dělalo na Vánoce, jak je ony trávily. A hodně se peklo cukroví, takže je fajn si to připomenout. Je to takové zpestření.

Pečení cukroví není jedinou předvánoční aktivitou, kterou si senioři v domově důchodců ve Dvoře Králové nad Labem mohou užít. Do samotného Štědrého dne jsou v plánu ještě další tematická setkání.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související