Senior taxi je stále oblíbenější. V Česku už je v bezmála sedmdesáti městech a obcích

23. duben 2018

Další česká nebo moravská města zavedou tuto cenově zvýhodněnou dopravu na objednávku nebo na zavolání v letošním roce.

Senior taxi nebo podobná služba funguje aktuálně v 67 městech a obcích, nejvíce v Moravskoslezském, Středočeském nebo Olomouckém kraji, nejméně tuto službu nabízí města v Libereckém, Plzeňském nebo Ústeckém kraji. Třeba v Plzni mají senior taxi už 4 roky. Od letošního roku ho zavedli v Mostě, Říčanech, v Novém Jičíně nebo v Aši. Ještě letos chtějí senior taxi nabízet i Karlovy Vary, Cheb, Náchod, Kladno nebo Mladá Boleslav. Od ledna by pak mělo fungovat i v Písku. Celkem by tak službu senior taxi mohlo nabízet 80 měst a obcí.

Senior taxi nebo podobné auto na zavolání slouží pro dopravu k lékaři, někde i na nákupy nebo do divadla. Využívat ho můžou obvykle lidé nad 65 nebo 70 let a dále handicapovaní, držitelé průkazů ZTP a ZTP/P, někde je podmínkou průkaz, který vydává radnice nebo její příslušný sociální odbor. Jsou ale výjimky, třeba v Bohumíně můžou tuto službu využívat i rodiče dětí do 6 let a podobně to chystají zavést i v Hlinsku. V Jeseníku je zase pro lidi od 73 let, Ostrava - JIH nabízí tuto službu lidem až od 77 let, zdůvodňuje to funkční MHD.

Jízda je za drobný poplatek

Počet lidí, které senior taxi převeze, je často odvozený od toho, kdo tuto službu provozuje. Většinou jsou to města nebo jejich příspěvkové organizace, pak to bývá služba dotovaná z rozpočtu a klienti většinou platí poplatek za jízdu od 10 do 50 korun nebo od 8 do 13 korun za kilometr, víkendové jízdy nebo jízdy mimo obec můžou být někde dražší. Někde senior taxi nebo službu na podobném principu nabízí spolky, charita, Český červený kříž. Můžou to být i soukromé společnosti, to je třeba v Českých Budějovicích, kde služba stojí 80 a v Hradci Králové 100 korun.

Zájem o senior taxi se neustále zvyšuje. Například v Plzni letos přikoupili už páté auto. Některá města používání taxi regulují. Aby zachovali dostupnost pro co nejvíce klientů, stanoví například maximální počet jízd za měsíc. Tak třeba nejvýš 6 x měsíčně smí klient využít senior taxi v Brně, Rakovníku nebo Novém Jičíně.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio

Související