Sedmý den v Hřensku: Hasiči chtějí přejít z obrany do útoku

Na stejné ploše se hasičům druhou noc v řadě podařilo udržet požár v Českém Švýcarsku.  

O víkendu také mění strategii v boji s ohněm – z obrany chtějí hasiči přejít do útoku. Pomoct by jim s tím měly podle mluvčího ústeckých hasičů posily. S požárem bude bojovat zhruba 700 hasičů, dosavadní nasazené hasiče posílilo 60 jednotek. Dosud v Hřensku zasahovalo průměrně 400 požárníků.

Hasiči se podle mluvčího krajských jednotek v Ústí nad Labem Lukáše Marvana rozhodli využít deště a přejit z požární obrany do útoku. „Zatím tady prší spíše symbolicky,“ připustil Marvan. Očekávaný déšť nakonec Hřensko nezasáhne v takové míře, podle předpovědi by do nedělního rána nemělo spadnout více než deset milimetrů srážek, spíše však méně.

Přechod do požárního útoku znamená, že kromě ochrany lidských obydlí a nezasažených částí lesa začnou hasiči zasahovat i u jednotlivých ohnisek. Cílem je proléváním vodou a rozhrabáváním terénu požár lokalizovat.

Požár v Národním parku České Švýcarsko, kde hoří sedmý den, bude v sobotu pomáhat hasit osm vrtulníků. Do akce se mělo zapojit také pět letadel, konkrétně tři české Antonovy a dvě letadla Air Tractor ze Švédska. Kvůli špatným povětrnostním podmínkám ale během sobotního dopoledne vzlétnout nemohla. Kdy je budou moct hasiči využít, není jasné.

Zákaz vstupu do lesa

Les v národním parku začal hořet v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1 060 hektarů. Hasiči v sobotu začali hasit stráň v Hřensku, vodu k tomu nabírají z řeky Labe.

Od soboty platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát. Zákaz se týká vstupu do lesů na území obcí Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výjimku mají správci parku, myslivci či hasiči, policisté a zdravotníci.

Ředitel národního parku Pavel Benda ale Českému rozhlasu sdělil, že na některé trasy a cyklostezky se turisti dál dostanou. „Zůstala přístupná většina oblastí v nejbližším okolí Jetřichovice. Uzavřená je česká silnice, která prochází středem národního parku až ke státní hranici,“ řekl.

‚Noční déšť byl spíš symbolický‘

Déšť, který se v Hřensku v noci krátce objevil, s hašením požáru v Českém Švýcarsku příliš nepomohl. Spadlo jen pár milimetrů srážek a už dopoledne pršet přestalo. „Je to spíše psychická podpora, všichni na déšť čekali a aspoň trošku přišel. S požárem to moc nepomůže, ale aspoň se ochladilo, to znamená, že i zasahující jednotky pracují v příznivějších podmínkách a ne ve vedru a žáru, který sálá z požářiště,“ řekl ředitel správy národního parku Pavel Benda.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související