Sedm mostů v Libereckém kraji je před opravou

8. prosinec 2017

V havarijním stavu v Libereckém kraji je třináct mostů. Žádný z nich na tom ale není tak špatně, aby na něm bylo nutné zastavit dopravu.

Včera to řekl náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Liberecký kraj má 653 mostů na silnicích druhých a třetích tříd, jejich stav se pravidelně sleduje. V posledních letech se výrazně zlepšil především díky půlmiliardovému úvěru, i díky dalším stamilionům korun, které šly do obnovy krajských komunikací.

„V rámci každoročního monitoringu zjišťujeme stav silnic, mostů a propustků. Každý rok dáváme nemalé prostředky na sedm až deset mostů, které vždy vyprojektujeme, abychom ten stav dál zlepšovali,“ řekl Pieter. Ještě na konci roku 2011 bylo v kraji 51 mostů v havarijním stavu, před koncem letošního roku je jich jen 13. Závady na těchto mostech nejsou ale podle Pietera takového rázu, že by bylo nutné je bezprostředně uzavřít pro dopravu. „Na některých ale platí dopravní omezení, jsou zúžené, nebo je snížena jejich zatížitelnost,“ doplnil.

Liberecký kraj vlastní 653 mostů, z toho bylo na začátku letošního roku 84 mostů v bezvadném stavu a dalších 95 ve velmi dobrém. Na rekonstrukci dvou mostů se aktuálně pracuje, dalších 25 projektů je připraveno na nejbližší roky. „Na příští rok máme připravenu rekonstrukci sedmi mostů, třeba mostu přes náhon v Přepeřích, přes Jizeru v Poniklé. Dělat se bude most v Roztokách u Jilemnice nebo mosty přes potok ve Frýdlantu - Větrově a také dva mosty na Záskalí,“ doplnil hejtmanův náměstek. Další mosty se podle něj opraví v rámci rekonstrukce krajských silnic.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio