Se skupinou Europe vzpomínali lidé na Benátské i na Sametovou revoluci

Liberec patřil od čtvrtka až do nedělního rána hudebnímu festivalu Benátská. Jeho 27. ročník přivítal řadu hvězd od nás i ze zahraničí. Melodický rock od skupiny Europe vrátil fanoušky do 80. let, kdy byla švédská kapela na vrcholu. 

Všichni se těšili na čerstvého osmdesátníka Karla Gotta. Ten ale kvůli akutnímu zápalu plic nakonec nepřijel. Organizátoři jim nabídli alespoň jeho omluvnou zdravici. „Věřte mi, že mne moc mrzí, že tam právě teď nemůžu být s vámi a potěšit vás svými písněmi,“ zazněl ze záznamu hlas Karla Gottu. Mnoho návštěvníků mu přálo brzké uzdravení.  

Na festivalu vystoupila řada hvězd hudební scény, například Chinaski, No Name, Čechomor, Harlej, Anna K., Jaroslav Uhlíř, Michal hrůza, Peter Nagy nebo Richard Müller. Hlavně fanynky nadchl Václav Noid Bárta. On sám byl potěšený tím, že pořadatelé pozvali na Benátskou švédskou skupinu Europe. „Samozřejmě jejich písnička Final Countdown, to je základ každého klávesáka, který musí umět z paměti,“ řekl Bárta.

Fanoušky přilákal i koncert Noida Bárty

Mnozí návštěvníci festivalu měli tuto legendu z 80. let spojenou se Sametovou revolucí.  „Nikdy jsem nevěřil tomu, že je potkám naživo. A když přijeli poprvé do Prahy, tak jsem nevěřil vlastním očím, že se mi může splnit takovýhle sen. V ten moment jsem ocenil, jak důležitá byla revoluce, protože to co bylo zakázáno, tak najednou bylo povoleno,“ uvedl jeden z jejich českých fanoušků.

Redaktorka ČRo Ivana Bernáthova s frontmanem kapely Europe Joeyem Tempestem

„Cítím se opravdu poctěn, že hudba skupiny Europe tehdy pomohla Čechům otevřít dveře k západnímu světu. My do Česka jezdíme rádi, dokonce jsme tu nahrávali část alba s českými symfoniky,“ komentoval jeho slova bubeník skupiny Europe Ian Haugland. Švédská kapela zahrála na libereckém festivalu nejen své největší hity, ale i skladby z posledního alba Walk The Earth z roku 2017.

Z festivalu Benátská v Liberci

Festival Benátská, který během tří dní navštívily tisíce lidí, se obešel bez větších problémů. Policisté šetřili pouze jednu dopravní nehodu, kterou na parkovišti způsobil pod vlivem alkoholu řidič dodávky. Nehoda se obešla bez zranění. Záchranáři vyjížděli do festivalového areálu ve Vesci celkem sedmkrát. Jednalo se podle mluvčího záchranky Michaela Georgieva hlavně o menší úrazy a alergické reakce.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související