Sčítá se o víkendu, vždy 1 hodinu a krmítko není podmínkou, popisuje tradiční akci Ptačí hodinka ornitolog

Už od roku 2019 probíhá pod hlavičkou České společnosti ornitologické sčítání ptáků nejen na krmítkách. To letošní vychází na 7. – 9. ledna a zapojit se může opravdu každý. Poradíme jak.

Čtěte také

Od pátku 7. do neděle 9. ledna probíhá v České republice ale i v dalších zemích Ptačí hodinka. Tak se jmenuje sčítání ptáků nejen na krmítkách, které organizuje Česká společnost ornitologická. Do akce se ale může zapojit opravdu každý, kdo věnuje přírodě hodinu času. Jak na to se na jednu ze zahrad v Českém ráji vydal zjistit redaktor Jaroslav Hoření za ornitologem Zdeňkem Mrkáčkem.

Kde je nejlepší ptáky pozorovat? Jak přesně ptáky sčítat a zapisovat? Podle čeho ptáky poznáme, a které v našem kraji můžeme vidět nejčastěji? A co může pozorování ovlivnit? Poslechněte si v reportáži.

Když budete sčítat z domova, můžete vyplňovat přímo online formulář, který najdete stejně jako letáček a také určovací grafiku ptačích druhů pro začátečníky na webu ptacihodinka.bidrlife.cz. Ptačí hodinku si můžete během víkendu i zopakovat, pokaždé s jiným formulářem a všechny pak nejlépe elektronicky poslat České společnosti ornitologické, do 14. ledna 2022.

Spustit audio

Související