Sbor Ještěd slaví svých 110 let velkým koncertem

18. červen 2017

Když čeští nadšenci založili ještě za císaře France Josefa I., v roce 1907, v Liberci Dělnický zpěvácký spolek Ještěd, asi netušili, že jejich sboru vydrží nadšení a láska ke zpěvu celých sto deset let. Přesně takové výročí slaví nejstarší pěvecký sbor v Libereckém kraji právě dnes.

A jak jinak může pěvecký sbor slavit, než velkým koncertem. Nacvičuje ho už třiadvacátý sbormistr Marek Müller. Asi nejmladší v celé historii. Je mu dvacet sedm. A má na starost pětašedesát zpěváků. „Je jedno, kolik vám je. Sbormistr je vpředu a řekne, takto to bude. Místo k diskuzi moc není,“ říká.

Sbor Ještěd na zkoušce před velkým koncertem ke svému 110. výročí

„Znamená pro mne hodně, když tam chodím takovou dobu,“ přiznává Miroslav Štorek. Zpívat do Ještědu chodí už jedenáct let. „Za prvé jsou to bezva lidi, za druhé je to muzika – nebo možná obráceně. Každopádně to mám rád. Neumím si představit, že bych do sboru nechodil. Až to přijde, bude mi to hodně líto.“

Jana Pavlíčková chodí do Ještědu zpívat už čtvrt století. „Jsou to krásné vzpomínky, začala jsem na vysoké škole – tehdy mi to divné, ale nakonec jsem to zkusila. Ono jde hlavně o tu chuť zpívat a být spolu, bez ohledu na věk.“ Dodala, že přijít zpívat může každý. Řada členů nezná ani noty. „Ale melodii si zapamatují ,“ upozornila.

Sbor si na velký dnešní koncert (18. 6.) v devatenáct hodin v libereckém kostele Svatého Kříže připravil několik skladeb, jako vrchol D dur – Te Deum od Antonína Dvořáka . „Napsal ho k výročí objevení Ameriky, tak náš sbor ho zazpívá ke svému výročí ,“ dodal sbormistr.

Sbor Ještěd na zkoušce před velkým koncertem ke svému 110. výročí
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio