Sbírka na obnovu shořelého zámku v Zahrádkách

4. únor 2003
Zprávy

Už několik dní jsou Zahrádky na Českolipsku bez svého zámku. Jejich chlouba, pocházející z poloviny 16.století, je totiž po rozsáhlém požáru v troskách. Obec Zahrádky proto vyhlásila veřejnou sbírku na obnovu zámku. Sbírka potrvá do 31.prosince tohoto roku a v případě nutnosti může být povolena i na delší dobu. Peníze se sbírají prostřednictvím sbírkových listin anebo na bankovní účet. Jeho číslo je 196 657 750 217/0100.

První peníze už dnes na konto přišly. Obec doufá, že až se majitel zámku, Univerzita Karlova, definitivně rozhodne, zda zámek opraví, bude tam dost finančních prostředků na zahájení obnovy. Půjde-li zámek opravit závisí nyní na posudcích statiků a památkářů. Příčiny vzniku požáru ještě vyšetřovatelé nestanovili. Nejdřív jim v práci bránila vysoká teplota, která panovala v požářišti. Pak byla zase po intenzívním hašení všude voda, která zmrzla. Led byl na ohořelých trámech a opět vznikly problémy se zkoumáním ohniska požáru. Je ale jasné, že se oheň začal šířit z podkroví, kde prováděli řemeslníci rekonstrukci rozvodů. Ředitel zámku Jan Podroužek ale tvrdí, že zedníci nic nesvářeli ani nepracovali s otevřeným ohněm. Šetření příčin požáru se může protáhnout i na několik týdnů.

Hasiči s ohněm bojovali od minulého čtvrtka do pondělí. Zámek měl totiž dvojité dřevěné stropy a podlahy, mnoho nejrůznějších dutin naplněných pilinami, bylo tam dost nábytku. Když už si hasiči mysleli, že je požár lokalizovaný, najednou vyšlehl plamen z úplně nečekaného místa a začínalo se nanovo. Hasiči ještě stále zámek hlídají, protože budova stále doutná a není vyloučeno, že na nějakém místě ještě oheň vzplane.

Spustit audio