Šaldovo divadlo uvádí hru Milana Kundery Jakub a jeho pán

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci uvede komedii Milana Kundery Jakub a jeho pán. Divadlo tím připomíná životní jubileum tohoto významného spisovatele, který v dubnu oslavil devadesát let. Diváci představení uvidí nejprve v Malém divadle, protože historická budova Šaldova divadla je až do listopadu uzavřena kvůli rekonstrukci. Inscenace se potom přesune na velkou libereckou scénu.   

„Pětasedmdesát procent té hry jsou košilaté historky vytažené z Boccacciova Dekameronu. Zbývajících pětadvacet procent jsou poměrně rozhlehlé dialogy. Ze všeho nejvíc mi připomínají Beckettovo Čekání na Godota. Snažili jsme se společně v té inscenaci víc posílat tu godotovskou linku,“ popsal svůj záměr režisér inscenace Petr Veselý. 

V roli Jakuba se představí Tomáš Impseil, Pána hraje deněk kupka

„Jak mu víc a víc rozumím, tak se mi potom líp a líp na jevišti daří trefovat správně ta místa, jak ten Jakub, jak to z něho má vyřinout. Některé chytré věci, Kundera to udělal tak, že z něho vypadávají. On se ho prostě na něco zeptal ten pán a ten Jakub vystřihne odpověď, kterou by ten pán vymýšlel třeba půl dne. On je intuitivní,“ přiblížil představitel Jakuba Tomáš Impseil, jak se sžíval s touto rolí.

Do role Pána obsadil Petr Veselý herce Zdeňka Kupku, pro kterého jde o první setkání s textem Milana Kundery na jevišti. „Jsem tou hrou uchvácený. Má humor, má přesah, fakt moc chytrý text,“ uvedl Zdeněk Kupka.

Šaldovo divadlo v Liberci uvádí Kunderovu hru Jakub a jeho pán

Chytrá komedie, která rozesměje a donutí k zamyšlení,  to je cíl libereckého představení o požitku z vyprávění. Dokonale fungující scéna, kterou vytvořil Milan Popelka ji přenáší do současnosti. Její plochu naklonil  směrem k divákům a jakoby na ní zapomněl velkou hromadu jen zdánlivě nepoužitelných odpadků. Prostor tříští vyvrácená pouliční lampa. To všecho má ale podle dramaturga Jana Janků svůj význam.  

„My jsme tento původně Diderotův text, který výrazným způsobem Milan Kundera aktualizoval, chtěli přenést do dneška. Proto jsou tam odkazy k tomu, co žijeme teď a tady. Třeba v té scéně je kanál, který má na sobě logo města Liberce, především proto, abychom poukázali na současnost toho textu,“ dodal Jiří Janků.

Šaldovo divadlo v Liberci uvádí Kunderovu hru Jakub a jeho pán

Premiéru inscenaci uvede Šaldovo divadlo na své malé scéně v pátek 21. července, podruhé pak o den později, v sobotu 22. července. Po skončení rekonstrukce velké scény se Kunderova hra přesune tam.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související