S výměnou občanského průkazu by lidé neměli otálet. Magistráty už „rychloprůkazy“ nevydávají

Od letošního srpna už úřady neumožňují vydávání občanských průkazů s platností na jeden měsíc, tedy takzvaných rychloprůkazů. Jako problém se to může ukázat třeba při volbách. Podrobnosti shrnula redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Podle nově přijatého zákona už není možné požádat o takzvaný rychloprůkaz s platností na jeden měsíc. Lidé toho využívali například právě při volbách, když zjistili, že jim ten současný propadl. Novinka platí od srpna 2021, a pokud lidé chtějí jít k volbám, měli by si co nejdřív ověřit platnost svého dokladu. Na vyhotovení nového mají totiž poslední možnost právě tento týden (6. - 10. září).

„Doporučujeme voličům, zkontrolovat platnost občanských průkazů už teď. Žádost o nový občanský průkaz je nutné podat nejpozději 30 dnů před dnem konání voleb,“ upřesnila mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Volby do Poslanecké sněmovny se letos konají 8. a 9. října.

Ke změně došlo proto, že úřady začaly od 2. srpna 2021 vydávat nový typ občanského průkazu, který obsahuje vysoce zabezpečený bezkontaktní čip s biometrickými údaji, konkrétně s otisky dvou prstů. To ztíží možnost padělat,nebo jinak zneužívat občanský průkaz. Tato změna zároveň vylučuje vydávání dočasných průkazů.

Můžeme volit i bez občanského průkazu

Pokud se někomu nepodaří vyřídit si platný občanský průkaz do termínu voleb, je druhou alternativou platného dokladu, který umožňuje volit cestovní pas. Tím se lidé ve volební místnosti mohou prokázat, i ten ale musí být platný.

Blížící se volby se nemusejí týkat pouze složení poslanecké sněmovny, ale také hlasování v místním referendu, pokud je některá obec, nebo město vyhlásí.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související