S Vladimírou Jakouběovou jsme nahlédli „do kuchyně“ pořadu Babiččiny recepty. A nechybí ani osvědčený recept na česnečku

31. prosinec 2022

Po celý rok ve všední dny pro vás etnografka Vladimíra Jakouběová a redaktor Jaroslav Hoření připravují Babiččiny recepty. Tentokrát se s nimi podíváte „do kuchyně“ tohoto pořadu.

Jeho hlavní autorkou je sběratelka starých receptů a etnografka turnovského muzea Vladimíra Jakouběová. Kromě vlastních zkušeností čerpá při přípravě pořadu například z rodinných receptářů, darovaných zápisků nebo kuchařských knih z antikvariátů, veřejných knihoven, ale třeba i smetišť.

Vladimíra Jakouběová

A protože Babiččiny recepty připravuje Vladimíra Jakouběová pro Český rozhlas Liberec už více než pět let, nalézat stSále nové staré recepty je prý stále složitější. Zdroje ale naštěstí stále jsou.

„Spoustu věcí jsem dostala. To je výhoda, když pracujete v muzeu. Když připravujete nějakou výstavu, nebo napíšete nějakou drobnou publikaci, nebo děláte nějaké povídání v domovech důchodců nebo klubech, tak já mám od těch lidí zpětnou vazbu, že oni mi ty recepty nosí, nebo mi je posílají,“ přiblížila Vladimíra Jakouběová.

Čtěte také

Co ještě uslyšíte v rozhovoru? Třeba jak samotný pořad Babiččiny recepty vznikl, na co se původně zaměřoval, i kam se v průběhu let vyvinul. Dozvíte se také spoustu zajímavostí z historie české kuchyně a vzájemných vlivech mezi vesnicí a městem. A samozřejmě nechybí recept, tentokrát jde o rodinný recept Jakouběových na česnečku. Polévku, která chutná nejlépe po bujarých oslavách.

Spustit audio

Související