S rozvojem geoparku v bývalém vojenském prostoru Ralsko pomohou odborníci ze Švýcarska

8. listopad 2016

Čtyřicet let tam létaly sovětské tankové střely. Teď vzniká na území bývalého vojenského prostoru Ralsko na Českolipsku unikátní geopark. S přeměnou území mezi Ralskem, Hamrem na Jezeře a Doksy na přírodně-rekreační oblast teď pomohou místním švýcarští odborníci.

„Vzhledem k tomu, že jsem ve Švýcarsku byl, a viděl jsem tam tu krásu a dokonalost organizace, tak jsem velmi rád, že se tady stalo heslem, aby to v Ralsku vypadalo jak ve Švýcarsku.“

Takhle chválí zapojení odborníků ze Švýcarska Miroslav Těšina, který území pískovcových skalních věží, tabulových hor a rašelinišť v Ralsku dokonale zná.

Ralsku pomohou turisticky atraktivní cíle a infrastruktura

Podle Beata Aemisseggera, prezidenta jediného švýcarského geoparku Sardona, potřebuje teď Ralsko turistické a naučné stezky, cyklotrasy a hlavně citlivě vybudovanou infrastrukturu, jako jsou penziony, restaurace a parkoviště.

„Chceme navrhnout takovou koncepci geoparku, abychom co nejlépe a co nejzajímavěji návštěvníkovi při jeho výletech touto geologicky a přírodně velmi rozmanitou krajinou Ralska zprostředkovali všechny zajímavé informace o tomto zeleném ostrově s unikátními přírodními hodnotami, které tu zůstaly přesto, že tady bylo přes 40 let cvičiště sovětské armády.“

V geoparku by mohli provádět turisty obyvatelé Ralska

Švýcaři podle české koordinátorky projektu Petry Černouškové taky poradí, jak do dobrovolného průvodcování v geoparku zapojit místní obyvatele.

„Je tady dost lidí, kteří se zajímají o geologii a historii, i třeba o zaniklé obce v Ralsku. Takže my chceme ty lidi připravit na to, aby mohli v budoucnu v geoparku provázet podobně jako to dělají ve Švýcarsku.“

Letos vznikla v Ralsku první značená turistická stezka dlouhá 19 kilometrů. Napojuje geopark na Bezděz, vysvětluje ředitelka obecně prospěšné společnosti Geopark Ralsko Lenka Mrázová.

„Dalším zajímavým bodem je Strážov, což je zaniklá obec - bývala tam německá osada a vedla tudy i Rečkovská lesní dráha, která souvisí s těžbou dřeva a s papírnou v Bělé.“

Vyčištění Ralska bude stát stovky milionů

Ruku v ruce s budováním geoparku musí ale jít podle náměstka libereckého hejtmana Josefa Jadrného ze Změny taky vyčištění pozemků nad bývalým letištěm od nepořádku, který tam zanechala sovětská armáda. Což bude drahé.

První odhady nákladů na vyčistění pozemnků se pohybují od tří do pěti miliónů a likvidace budov budou stát stovky miliónů.

Spustit audio