S kynologem Tomášem Procházkou, který padl v Afghánistánu, se přišly rozloučit stovky lidí

7. listopad 2018

Poslední sbohem přišly v Prachaticích dát štábnímu praporčíkovi Tomáši Procházkovi stovky lidí.

Dvaačtyřicetiletý vojenský kynolog zahynul koncem října na misi v Afghánistánu. Poslední rozloučení s vojenskými poctami dnes v poledne, 7. listopadu, začalo na hřbitově v Prachaticích, odkud Procházka pocházel.

V Afghánistánu působil jako kynolog Centra vojenské kynologie Chotyně u jednotky, kterou tvoří především příslušníci speciálních sil.

Zemřel na základně Šindánd v provincii Herát, když afghánský voják zahájil střelbu na projíždějící české vozidlo.

Procházka byl povýšen do hodnosti štábního praporčíka posmrtně. Ministr obrany Lubomír Metnar mu rovněž udělil Kříž obrany státu. Toto vyznamenání dostávají vojáci například za hrdinství v boji nebo za to, že se s nasazením svého života zasloužili o obranu ČR.

Procházka žil s rodinou v Hrádku nad Nisou. Narodil se v Prachaticích v prosinci 1976. Do armády vstoupil v roce 2002. Nejprve působil jako řidič u 4. brigády rychlého nasazení, o dva roky později nastoupil ke kynologům. Podílel se na výcviku desítek psů. Působil ve čtyřech zahraničních misích, kromě Afghánistánu byl také v Iráku a dvakrát v Kosovu.

Speciální síly na pomoc rodině padlého vypsaly charitativní sbírku. Své příspěvky mohou lidé posílat do Nadačního fondu speciálních sil do 23. listopadu na účet číslo 43-9412310217/0100 s použitím variabilního symbolu 601.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související