Rychlé a snadné, v tom je kouzlo listového těsta. Jak na lesklý povrch šátečků či štrúdlu?

8. červen 2023

Pečivo z listového těsta je v domácnostech oblíbené, důvodem je bezpochyby to, že příprava sladkých a slaných dobrot z něj je snadná a rychlá. Původní recept vznikl ve Francii a proslavil se metodou vrstvené struktury pomocí šesterého otáčení těsta.

Jak docílit toho, aby byl povrch štrúdlu, šátečků a rohlíčků nádherně lesklý? Listové těsto před pečením vždy potřete následující směsí: vidličkou mírně rozšlehejte 1 celé vejce a 1 žloutek nebo ve vodě rozmíchejte 1 žloutek s 1 lžící smetany. Těsto vždy ale potírejte pouze na povrchu, ne po stranách, protože pak by se jednotlivé vrstvy mohly slepit a moučník by nebyl ve výsledku nadýchaný.

Při správném pečení se totiž objem těsta zvětší skoro třikrát. Krátce před dopečením můžete povrch těsta lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Roztaví se a trochu zkaramelizuje. Pokud máte na listovém těstě rádi pořádně křupavou krustu, posypejte povrch moučníku krystalovým cukrem. Vytvoří se tak luxusní vrstva karamelu.

V chladničce vám čerstvé těsto vydrží tři dny, když ho zabalíte do fólie, aby neosychalo.

Na „honzovky“ máslo s rumem

Jak docílit toho, aby vaše upečené dobroty lákaly na první pohled? Kynuté dostanou lesk, hned jak je po vyjmutí z trouby potřete opatrně studenou vodou.

Ještě lepší je studené mléko, které můžete povýšit kapkou rumu. Moučník bude nejen lesklý, ale i parádně křehký. Tradiční Honzovy buchty je nejlepší ještě horké velkoryse potřít rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu a špetkou vanilkového cukru. Rozhodně nemusíte šetřit, máslo se do nich vsákne a povrch zaschne. Nakonec je ještě poprašte moučkovým cukrem, ten na povrchu vytvoří lahodnou křupavou krustičku.

Spustit audio

Související