Růže mají vysoké nároky. Pozornost musíme věnovat už jejich výsadbě

17. listopad 2020

Růže jsou královnami rostlin a mají také královské nároky. Už samotné výsadbě růží je proto potřeba věnovat pozornost a neudělat chybu. Zahrádkářské tipy nám poskytl zahradník Pavel Chlouba.

Před výsadbou je dobré růži zalít, aby v případě poškození balu měla dostatek vláhy a nové stanoviště zvládla. „Ke svému růstu potřebují hlubokou živnou půdu, která není ani moc písčitá, ani čistě rašelinná, ideálně hlinitá s příměsí organických látek. Záhon musí být hluboce zrytý a odplevelený,“ říká zahradník Pavel Chlouba.

Při výsadbě je potřeba dbát na jámu, do které růži sázíme. Podmínkou je její dostatečná hloubka, jelikož hluboce koření. Můžeme si dovolit zasadit ji 2-3 cm hlouběji, nežli byla rostlá v květináči. Vytvoří se totiž více kořínků, které lépe zásobují celou rostlinu.

V čem můžeme chybovat

Po vyjmutí růže z květináče, musíme její kořeny, které se obtáčí okolo jeho obvodu, lehce roztrhat. Rozrostou se tak snadno do půdy a dobře zakoření. V opačném případě kořeny růže budou bloudit v kruhu, těžce prokoření a projeví se to na špatném kvetení. Růže jsou také náročné na živiny a je potřeba je pravidelně přihnojovat.

Spustit audio