Ruční papír ze sloního nebo zebřího trusu? V liberecké ZOO žádný problém

Neobvyklou novinku nabízí liberecká ZOO. Prodává totiž notesy vyrobené z ručního papíru ze zvířecího trusu. Inspiraci našli na Srí Lance, kde se papír běžně vyrábí ze sloního trusu. V Liberci umí vyrobit papír nejen z trusu slonů, ale zpracovat umí také trus oslů somálských, zeber nebo velbloudů. Papír samozřejmě není nijak cítit.

S nápadem vyrábět ruční papír ze zvířecího trusu přišli ošetřovatelé slonů. Inspiraci našli v zemích, kde je hospodářské využití slonů běžné, například na Srí Lance nebo na Filipínách.

Liberecká zoologická zahrada dlouho hledala schopného řemeslníka, který by takový papír uměl vyrobit. „Stále jsme nevěděli, kdo by nám s tím mohl pomoct. Až jsme narazili na pána, který má svou vlastní papírnu a vyrábí papír z různých materiálů. Jezdí po celém světě a učí se nové technologie výroby papíru. Takže jsme se s ním spojili a ten nápad jsme dokřesali až do současné podoby,“ říká mluvčí liberecké ZOO Barbara Tesařová.

Ruční papír z trusu zvířat vyrábí papírník Michal Gorec ze Zdislavy. Papír umí vyrobit nejen ze sloního trusu, ale také ze zebřího, oslího a velbloudího trusu. „Býložravci žerou seno a trávu, které obsahují celulózu. My tu celulózu umíme z trusu dostat ven a vyrobit z toho papír,“ vysvětluje papírník Michal Gorec.

„Štítit se ho opravdu nemusíte, protože ten papír je tak zpracován, abychom se nemuseli bát dát ho někomu do ruky. Ten papír je 100% zdravotně nezávadný. A naopak, je opravdu jedinečný, není to žádná papírenská klasika,“ dodává Michal Gorec. Výrobky z ručně vyráběného papíru jsou podle něj vhodné například jako dárek. Peníze utržené z prodeje notesů vyrobených z trusu zvířat použije ZOO Liberec na svůj provoz.

Notes z papíru vyrobeného ze zvířecího trusu
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio