Rozpadlé bunkry, bývalé letiště, bující příroda a trocha romantismu. Pojďte prozkoumat okolí Ralska

11. červen 2020

Jana Římanová a Kateřina Tomsová se pro začátek vyškrábaly na Ralsko, kopec v Máchově kraji, který jim přijde jako ideální místo pro poetickou recitaci Máje.

Ve zřícenině hradu na vrcholu se Jana s Kačkou snažily rozluštit historické graffiti od sovětských vojáků, kteří se sem kdysi přišli zvěčnit svým podpisem, a těžko říct, kde je jim dnes konec. Po sestupu dolů se holky vydaly do míst bývalého vojenského prostoru, který v letech v letech 1968 až 1991 využívala sovětská armáda. Místo momentálně láká pestrou směsici lidí. Potkáte tady rodinky na inlinech, motorkáře, fanoušky urbexu a lesy, které pokrývají velkou část téhle oblasti, potěší i toho, kdo se zajímá o botanické krásy.

Uprostřed jednoho z rozpadlých domů plného pneumatik si Kačka s Janou povypráví o tom, jak na ně toto místo s bohatou historií působí. „Tenhle prostor lze vnímat jako jakési memento pomíjivosti,“ říká Kačka a Jana dodává, že místní krajina podněcuje k všímavosti. „Hledám tady za rozvalinami stopy lidskosti. Ať už to jsou staré erotické plakáty, které tu zbyly po vojácích, nebo kousky rozbitého nádobí v místech zaniklých okolních vesnic,“ vysvětluje Jana, která miluje historii a během výletu taky vytasí hned několik historek od místních pamětníků.

Ukrývala tady sovětská armáda jaderné zbraně? A proč byste měli do Máchova kraje vyrazit co nejdřív? Poslechněte si Bludičky o putování kolem Ralska a nezapomeňte na Hynka, Viléma a Jarmilu!

Všechny díly Bludiček najdete na webu wave.cz/bludicky a taky se můžete přihlásit k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.