Rozkopané Jablonné. Řidiči budou mít komplikovaný průjezd městem

Průjezd Jablonným v Podještědí na Liberecku zkomplikují v příštích měsících opravy kanalizace a vodovodu. Práce by měly začít začátkem července. Na chodníky i velkou část tamějšího náměstí se mají vrátit dlažební kostky, které v minulosti zmizely pod vrstvou asfaltu, nebo je nahradila levnější betonová dlažba.

Jablonné v Podještědí patří k turisty hojně navštěvovaným místům Libereckého kraje. Je jedním z nejstarších měst na severu Čech, vzniklo kolem roku 1240 v místě větvení obchodní stezky vedoucí z Čech do Lužice a je neodmyslitelně spojeno se svatou Zdislavou.

Podle Severočeské vodárenské společnosti jsou tamní vodovody poruchové, a to včetně propojení na navazující sítě. Opravovat se bude skoro kilometr vodovodů a 80 metrů kanalizace. Práce jsou naplánované až do poloviny příštího roku. Stavba navíc předchází naplánované rekonstrukci silnice druhé třídy.

Práce v Jablonném začaly už loni, kdy nechal kraj opravit dva úseky této cesty, které navazují na silnici první třídy číslo třináct. Letos budou podle mluvčí Libereckého kraje Markéty Dědkové práce pokračovat na průtahu městem. Celková oprava čeká úsek dlouhý zhruba 1,5 kilometru.

autoři: Tomáš Mařas , jch
Spustit audio