Rozhovor s hercem Petrem Vackem a fotografem Miroslavem Polachem o železnici

23. červen 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Pavel si pozval k mikrofonu Region expresu dva hosty. Prvním hostem byl herec pražského Studia Ypsilon Petr Vacek. Druhým fotograf Miroslav Polach.

Herce Petra Vacka můžete vidět samozřejmě na prknech, co znamenají svět. Je členem pražského Studia Ypsilon. Účinkuje také v nekonečném seriálu Ulice. To ale nebylo tématem našeho povídání. Jak správně tušíte, řeč byla o mašinkách.

Fotograf Miroslav Polach měl od malička blízko k železnici a především mladoboleslavskému hlavnímu nádraží. Mašinky mu totiž jezdily doslova za okny. Není proto divu, že neunikly jeho pozornosti.

Pozvánky:
Parním vlakem taženým „Čtyřkolákem“ můžete 30. června vyrazit na rekonstrukci středověké bitvy. O jakou se jedná? Bitvu u Zbořeného kostelce. Z Prahy-Braníka můžete vyrazit v 9 hodin a 53 minut po trase Týnec nad Sázavou - Čerčany - Sázava - Černé Budy - Ledečko.

Tradičně vás zveme také do muzea Českých drah v Lužné u Rakovníka. Až do posledního srpnového dne otevírá své brány pravidelně mimo úterý. Vždy od půl desáté do sedmnácté hodiny. Ideální tip na výlet.

Pozvánka do Region expresu dorazila také z Jaroměře. Tamní více než sto let stará výtopna parních lokomotiv připomíná pravou atmosféru doby, kdy právě pára vládla železnici. Mezi exponáty najdete například osm parních krasavic, nejstarší již z roku 1973. Středem pozornosti je také například unikátní ozubnicová lokomotiva z roku 1901. V červnu je otevřeno v sobotu a neděli od 9 do 16 hodin. Červenec až srpen nabízí v případě jaroměřské výtopny možnost návštěvy stejný čas od úterý do neděle.

V sobotu 30. června za zajímavou akcí můžete vyrazit do Tábora. Svezete se s Křižíkem do Bechyně. To už mnohé napoví. K mání bude jízda historickým Křižíkovým elektrickým vozem. Trať z Tábora do Bechyně je v provozu od 20. června 1903. Mimochodem, stala se vůbec první elektrifikovanou v Česku. Jistě proto bude co obdivovat.

autor: Pavel Petr
Spustit audio