Rozhodnuto. Staronovým senátorem za obvod 36 - Česká Lípa je Jiří Vosecký ze SLK

10. říjen 2020

S téměř 53 procenty hlasů odevzdaných v druhém kole senátních voleb zvítězil stávající senátor Jiří Vosecký, který kandidoval za STAN a SLK. Volilo ho necelých 7 tisíc lidí.

Vítu Vomáčkovi, nezávislému starostovi Kravař nominovanému ODS, dalo svůj hlas o 760 lidí méně. Volební účast ve druhém kole byla v senátním obvodu 36 nízká, k urnám přišlo jen 11,4 procent všech oprávněných voličů. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu Českého statistického úřadu.

V prvním kole senátních voleb v obvodu č. 36 zvítězil Jiří Vosecký s téměř 30 procenty hlasů, do druhého kola postoupil s více než 15 procenty i Vít Vomáčka. Voliči vybírali z deseti kandidátů, k urnám jich dorazilo víc než 36 tisíc.

Kdo je Jiří Vosecký?

Senátorem se stane už podruhé, poprvé byl zvolen v roce 2014. V horní parlamentní komoře je místopředsedou mandátového a imunitního výboru, stálé komise senátu pro rozvoj venkova a členem výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. V započaté práci v Senátu chce pokračovat, zmiňuje sociální věci a hlavně dopravu.

„Jestli chceme rozvoj Českolipska a Libereckého kraje na Prahu z druhé strany, tak je potřeba udělat inteligentní dopravní napojení. To je nejdůležitější pro rozvoj do budoucna, tomu se chci věnovat," uvedl Vosecký.

Jak koncem září řekl pro Mladou frontu DNES, v Senátu mimo jiné spolupracuje na zákonu o sociálním bydlení, rád by dokončil proces schvalování zákona o toleranci 0,5 promile alkoholu v krvi a znovu chce také přeložit zákon o odpovědnosti politiků a úředníků, tedy pokud politik nebo úředník udělá škodu, bude škoda vymahatelná.

Narodil se 9. července 1951 v Novém Boru. Vyučil se v oborech strojní zámečník (1969) a strojník sklářských automatů (1979). Od roku 1969 pracoval čtyři roky ve Vagónce Česká Lípa a poté v letech 1973 až 2010 v Crystalexu Nový Bor. Má zkušenosti z řady organizací, například Euroregionu Nisa, u jehož zrodu stál. V minulosti také neúspěšně kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny a v krajských volbách. Byl členem ČSSD a KDU-ČSL. Vosecký žije v Okrouhlé. Je ženatý a má dva syny. K jeho zájmům patří včelaření a turistika.

Zdroj: ČTK

 

Vosecký se od 90. let se pohyboval v komunální politice. Byl starostou obce Okrouhlá (1996 až 2014 a 2016 až 2018), předtím šest let pracoval jako místostarosta. V letech 2008 až 2014 byl místopředsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK), které zakládal.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.