Rozhlednu na Velkém Lopeníku hlídá tajemná postava tamních kopců. Bílý Karpat

26. červenec 2024

Hora Velký Lopeník je se svými 911 metry nad mořem druhým nejvyšším vrcholem Bílých Karpat. A stejně jako nejvyšší vrch Velká Javořina se nachází přesně na hranici České republiky a Slovenska. V roce 2005 si na jeho vrcholu postavili obyvatelé obcí Lopeník, Březová a Nová Bošáca půvabnou rozhlednu s výhledem do širokého okolí.

Dřevěná rozhledna stojí na kamenném podstavci, měří 22 metrů, má 101 schodů a nabízí úžasný kruhový výhled. „Lidé se můžou podívat na velkou část Bílých Karpat, uvidí i Chřiby, při dobré viditelnosti také Hostýnské a Vizovické vrchy, Beskydy, Pálavu a dokonce až Jeseníky. Na slovenské straně jsou vidět Strážovské vrchy nebo Malá Fatra. A dole samozřejmě okolní vesnice,“ vyjmenovává Antonín Polehňa, který je už sedm let na rozhledně správcem.

Rozhledna na Velkém Lopeníku je otevřená celoročně. Několikrát do roka se u ní scházejí lidé z okolí. Na jaře a na podzim společně s duchem místních kopců, s Bílým Karpatem, který ji symbolicky odemyká a zamyká. V červenci pak při přátelském setkání Čechů a Slováků.

Na kopec k rozhledně se dostanete několika cestami. Buď po modré turistické značce ze slovenské Nové Bošáce, nebo ze dvou stran po zelené – od Mikulčina vrchu nebo od Strání či Březové. Na tyto turistické trasy je možné navázat různými dalšími cestami. My jsme zvolili cestu z Lopeníka, která začíná u malého parkoviště nad obcí. Zpátky z rozhledny jsme se vydali delší trasou a navázali od Malého Lopeníka na žlutou turistickou značku po takzvané Zlatné cestě.

Spustit audio