Rodačka z Jablonce nad Nisou Markéta Davidová bude pokračovat v kariéře. Půjde sezonu od sezony

Nejlepší česká biatlonistka Markéta Davidová se rozhodla pokračovat v kariéře a ráda by se v závodech posunula ještě výš.

Pětadvacetiletá reprezentantka, která získala po sezoně titul Ing. et Ing., věří, že by jí mohly pomoci i některé změny v realizačním týmu české reprezentace. "Po sezoně jsem ještě neměla jasno. Dala jsem si na jaře trochu čas na rozmyšlenou a vyhodnotila si to. Neslibuju, že budu ještě čtyři roky. Neslibuju, že budu jenom rok. Prostě uvidím, jak to půjde a spíše to bude sezonu od sezony,” řekla Davidová.

K rozhodnutí pokračovat v závodění více důvodů. “V uplynulé sezoně byla spousta věcí, které bych chtěla udělat jinak. Bylo tam i spousta věcí, které jsem nemohla ovlivnit a chtěla bych je vylepšit. Plně si uvědomuju, že se to nakonec nemusí stát, ale chtěla bych do toho dát vše a zkusit to,” uvedla Davidová.

ANKETA O NEJLEPŠÍHO ČESKÉHO BIATLONISTU SEZONY 2021/22 (HLASOVÁNÍ ČLENŮ ČESKÉHO SVAZU BIATLONU):

Biatlonista roku:

  1. Markéta Davidová 207 bodů
  2. Jessica Jislová 144
  3. Tereza Voborníková 140
  4. Michal Krčmář 113
  5. Jonáš Mareček 111.

Trenér roku: Egil Gjelland

Talenti roku: Jonáš Mareček, Tereza Voborníková

Skokan roku: Jessica Jislová

Síň slávy: Jiří a Miluše Roučkovi

Hlasování fanoušků na serveru iDNES.cz: 1. Markéta Davidová 681 hlasů, 2. Jessica Jislová 399, 3. Michal Krčmář 12

Rodačka z Jablonce nad Nisou vládne domácí scéně nepřetržitě od roku 2019. Minulou sezonu zahájila triumfem ve vytrvalostním závodě Světového poháru v Östersundu. Později byla ve stejné disciplíně šestá v Anterselvě a vyhrála malý křišťálový glóbus. V konečném pořadí Světového poháru obsadila 10. místo. Také sahala po stupních vítězů na olympijských hrách v Pekingu, kde skončila šestá ve vytrvalostním závodě a v závodě s hromadným startem byla čtvrtá.

“Zpětně asi budu nejvíce vzpomínat na olympiádu. I když vše neklaplo, jak bych si představovala, nebyly to ode mě špatné závody,” podotkla Davidová. “Také zisk malého křišťálového glóbu byl super. Je těžké se k němu dostat, na druhou stranu si uvědomuji, že to bylo jen ze dvou závodů a byl to nejjednodušší způsob, jak ho získat. Jsem ale ráda, že jsem to proměnila, protože furt je lepší mít nějaký malý glóbus než žádný,” usmála se.

Trenéry ženského výběru zůstávají Egil Gjelland a Jiří Holubec, změny ale nastaly v servisním týmu, který posílili norský expert Ole Björn Tretterud a Rakušan Benjamin Eder. “Myslím, že je to rozhodně cesta k lepšímu. Je sice strašně fajn si držet český servisní tým, ale minulé čtyři roky se ukázalo, že to nebylo úplně funkční. Samozřejmě ale uvidíme, co to přinese. Také to nemusí přinést vůbec nic,” řekla Davidová.

Od loňska inženýrka v oboru reprodukční biotechnologie dokončila na České zemědělské univerzitě v Praze i druhé studium v oboru výživa a dietetika zvířat. Získala tak titul Ing. et Ing. Stále má však možnost studovat dál. “Musím si to ještě trošku promyslet, dostala jsem nějaké nabídky na Ph.D., ale uvidíme. Na jaře toho bylo tolik, že moje hlava byla ráda, že dodělala školu, má chvíli klid a může malinko vypustit,” uvedla Davidová.

Po sezoně si také premiérově vyzkoušela oblastní závody v parkuru v Ptýrově. V sedle koně Wiga byla více nervózní než na biatlonových tratích. “V biatlonu vím, co dělám, ale u koní to ještě takové není. Byla jsem tedy hodně nervózní. Kůň mě v tom ale nenechal a podržel mě ve všem, takže to bylo výborné,” řekla s tím, že mezi zhruba padesáti účastníky skončila v polovině.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související