Ritz: Z pasáčka koz významným hoteliérem

„Na hotelovou branži, hochu, zapomeň,“ řekl mu jeho šéf. Dnes síť hotelů s jeho jménem představuje špičkový servis, luxus a eleganci. César Ritz, který dal významné síti hotelů jméno, pocházel z malé švýcarské vesničky a začínal jako pasáček koz. Narodil se jako třinácté dítě roku 1850 v malé švýcarské vesničce Niederwald. Celá rodina žila skromně a živila se chovem dobytka. Malý César chodil do školy pouze v zimě, protože hned jak se oteplilo, musel s kozami na pastvu.

Vypráví: Jan Kovařík
Připravil: Jitka Škápíková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Jiří Litoš
Premiéra: 23. 4. 2019

V mládí se Ritz snažil vyučit zámečníkem, studoval jazyky, ale výuční list si nakonec odnesl coby číšník v hotelu Zur Krone und Post. Když odtud odcházel, odnesl si zdrcující posudek: „Na hotelovou branži, hochu, zapomeň, ta vyžaduje talent a takt. Tobě Bůh nenadělil ani jedno ani druhé!”

Ritz se naštěstí nevzdal, nevěřil a odešel do Paříže, kde pracoval v těch nejobyčejnějších hospůdkách, barech a restauracích. A protože byl pilný, rychlý a k zákazníkům neobyčejně všímavý, brzy se dostal do vysněného francouzského hotelu Voisin.

Náročná klientela

Tady konečně poznal, jak funguje podnik pro náročnou klientelu. Líbilo se mu, že může být nablízku různým umělcům, obchodním magnátům, či panovníkům - u kterých naslouchal hlavně jejich potřebám.

„Zákazník má vždycky pravdu.“To bylo heslo, kterým se César Ritz řídil a díky němuž to dotáhl na nejznámějšího hoteliéra. Od vedoucího číšníka se postupně propracoval na manažéra hotelů, ale ani to mu nestačilo. Chtěl si založit vlastní hotel.

První vlastní hotel

S vypůjčenými penězi začal s přestavbou paláce na pařížském náměstí Vendôme. S neobyčejnou pečlivostí dohlížel na vybavení všech 210 pokojů, aby budoucí klientele dopřál, po čem mohla toužit. A vyplatilo se.

Záhy po otevření v roce 1898 si v něm začali podávat dveře bohatí a slavní z celého světa. Netrvalo dlouho a César Ritz otevírá své hotely v Londýně, Káhiře, Madridu, v Budapešti, v New Yorku a tak dále.

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související