Rezignace Langšádlové není dobrý krok, zlobí se místopředseda Rady vlády pro vědu, výzkum a inovace

26. duben 2024

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová z TOP09 rezignuje. Předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová o Langšádlové řekla, že nedostatečně prezentovala svou práci na veřejnosti. Strana neupřesnila, kdy ministryně skončí ani kdo ji nahradí. „Překvapilo mě, když jsem se to poprvé dozvěděl. Spolupráce byla oboustranně pozitivní,“ hodnotí místopředseda Rady vlády pro vědu, výzkum a inovace Tomáš Polívka.

Jak jsme zaznamenali, tak spolupráci s ministryní Langšádlovou si třeba akademici a vědci, ale i Svaz průmyslu chválili. Je něco, co byste jí vytknul?

Ne, teď mě nic konkrétního nenapadá. Spolupráce byla oboustranně pozitivní. Díky tomu, že není z akademické sféry, tak k tomu přistupovala jinak, a myslím si, že to bylo nakonec velmi dobře. Práce byla fajn, udělalo se spoustu zajímavých věcí. Posunulo se to dopředu, je škoda a nepovažuju za dobrý krok, že teď v této chvíli, po dvou a půl letech, kdy máme rozpracováno spoustu věcí, které je potřeba dotáhnout, paní ministryně končí.

Co by mohla rezignace Heleny Langšádlové znamena pro českou vědu? Může výměna ministrů nějak ohrozit práci českých vědců a třeba zpomalit některé věci, které nastartovala?

Nemyslím si, že by mohla ohrozit práci vědců, ale druhá varianta je možná i pravděpodobná – že k nějakým zpožděním dotažení rozpracování věcí může dojít.

Myslíte, že to nějak ohrozí financování vědy a výzkumu?

Financování vědy a výzkumu to přímo neohrozí. Co to může ohrozit nebo změnit: před 14 dny Rada vlády schválila návrh rozpočtu, který půjde do vlády. Teď je otázka, kdo bude rozpočet pro vědu a výzkum ve vládě obhajovat.

Jaké by měly být priority nového ministra pro vědu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související