Restaurátoři zachraňují renesanční fasádu Červeného domu v České Lípě

18. listopad 2017

Začala oprava sgrafitových fasád takzvaného Červeného domu v České Lípě. Bývalý letohrádek dnes slouží jako depozitář muzea i jako zázemí pro restaurátorské dílny. Podle odborníků je renesanční budova nejvýznamnější památkou svého druhu v severních Čechách.

První přípravné práce začaly už v roce 2011 a v loňském roce odborníci zrestaurovali sgrafitovou fasádu na západní stěně. Teď restaurátoři opraví jižní část zámku, kde jsou sgrafita v kritickém stavu.  Opadávají tam kusy fasády s původními loveckými výjevy. Památkáři naštěstí mají k dispozici fotodokumentaci budovy, takže mají podle čeho fasádu restaurovat.

„My jsme naštěstí už v minulosti začali fotodokumentovat. To znamená, že máme postupnou fotodokumentaci toho objektu.  A co je důležité, podařilo se nám nalézt i částečnou fotodokumentaci ze sedmdesátých let, kdy se dělalo restaurování té fasády. A na těch dokladech jsou z větší části nafocené všechny ty výjevy,“ popsal ředitel českolipského muzea Zdeněk Vitáček.

Renesanční psaníčka jsou ještě zachovalá, lovecké výjevy ale opadavájí

Renesanční zámeček je dnes šedivé a zaprášené, přesto se mu ale říká Červený dům.

„Kdysi ty sloupy byly červené a i ta výmalba v některých těch částech byla červená. Asi od toho pochází označení toho domu,“ vysvětlil historik českolipského muzea Jaroslav Panáček.

Podle něj je českolipský Červený dům nejvýznamnější renesanční památkou v celých severních Čechách.

Jižní stěna má být zrestaurovaná v říjnu 2018

„Byl to takový lusthaus, něco jako jsou třeba letohrádek královny Anny v Praze nebo letohrádek Bellaria v Českém Krumlově, v zámecké zahradě,“ přiblížil Panáček.

V těchto dnech začala oprava sgrafitové fasády domu. Nejprve musí restaurátoři sejmout fasády, které jsou v havarijním stavu. Poté budou následovat opravy pilířů a vnitřních částí lodžií i prostor pod nimi. Během toho musí restaurátoři provést další průzkumy pilířů a ostění oken i dveří. Mezitím už budou také pracovat na záchraně vzácných fasád. Jižní stěna má být zrestaurovaná do konce října 2018. Opravy platí Liberecký kraj a přijdou na 1 800 000 korun.

autoři: Tomáš Mařas , mib