Repliky českých korunovačních klenotů vystaví od zítra na zámku Hrubá Skála

2. srpen 2017

Na zámku Hrubá Skála vystaví repliky českých korunovačních klenotů, které vytvořil šperkař a zlatník Jiří Urban z Turnova.

Výstava, která připomíná výročí 670 let od korunovace Karla IV. českým králem, začíná ve čtvrtek 3. srpna a návštěvníci Hrubé Skály ji budou moci navštívit do 28. září.

„Výstava připomene nejen samotnou korunovaci našeho nejvýznamnějšího panovníka, ale především fenomén českých korunovačních klenotů ve formě mistrovské repliky nejhodnotnějšího českého pokladu - na dosah a bez mnohahodinových front,“ řekl kurátor výstavy Petr Lukas.

Autorem vystavených replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků Jiří Urban z Turnova. Vytvořil i další kopie - v muzeu v Poličce je jeho kopie pohřební koruny Přemysla Otakara II., v Lednicko-Valtickém areálu má repliku vévodské a knížecí lichtenštejnské koruny.

Turnovský zlatník vytvořil i kopii knížecí „Salmovské“ koruny, repliky Sedlecké monstrance či šperky pro anglickou královnu Alžbětu II. a kříž pro papeže Jana Pavla II.

zdroj: ČTK
Spustit audio