Řemesla „na vlastní ruce“ vyzkoušejte v Kryštofově Údolí

4. květen 2017
Koktejl

Máte tvořivého ducha, líbí se vám ruční práce a řemesla? Jestli chcete zažít den plný staročeské pohody a řemeslných prací, nechte se pozvat do Kryštofova Údolí, kam se v pondělí 8. května budou sjíždět řemeslníci z různých koutů kraje.

Malebná vesnička Kryštofovo Údolí nedaleko Liberce – to je určitě pěkný cíl jarního výletu. Kromě slavného vesnického orloje tam můžete obdivovat třeba i prastarý podstávkový dům, takzvaný Dům řemesel. A právě tam se už v pondělí 8. května můžete vrátit do dávných dob a vyzkoušet si nejrůznější řemesla.

„Ráda bych pozvala posluchače Českého rozhlasu na akci Den řemesel. Přímo v centru obce je Dům řemesel, prastarý podstávkový dům, kde se tato akce koná,“ říká Tereza Michálková, jedna z pořadatelek pravidelného „sjezdu řemeslníků“.

Ručně vyráběné svíčky, šperky i mýdla

K vidění bude paličkovaná krajka, ručně vyráběné šperky, svíčkárna, mýdlárna a další. Pokud jste kreativní a máte chuť tvořit, můžete se na místě pustit do kompletace vlastní keramické zvonkohry, malovat na kameny, vyrobit si originální bižuterní šperk, svíčku nebo voňavé mýdlo. „Pro letošní rok chystáme jako novinku soutěž,“ upozorňuje Michálková a pokračuje: „Soutěžit se bude ve tvorbě andílka, děti ho budou vytvářet přímo na místě. Když to bude soutěž s andílky, hlavní cenou bude keramický anděl.“

Ručně vyráběná mýdla

Nebude chybět ani něco dobrého na zub a pohodovou staročeskou atmosféru dotvoří produkce hudebníků. „Jako každý rok přijede úžasné Řehečské kvarteto a pan flašinetář Janeček, kteří se postarají o skvělou amosféru,“ uzavírá Tereza Michálková.

Dům řemesel
autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio