Rekordní vítr a škody za miliardy. Před deseti lety se Českem prohnal orkán Kyrill

18. leden 2017

Uplynulo přesně deset let od chvíle, kdy Evropu, včetně České republiky, zasáhl orkán Kyrill. Na starém kontinentě zabil silný vítr skoro padesát lidí - nejvíc ve Velké Británii a Německu - a způsobil miliardové škody. O život přišli i čtyři lidé v Česku, pojistné události se v tuzemsku vyšplhaly na více než dvě miliardy korun.

Orkán Kyrill na Sněžce dosáhl rychlosti dvě stě šestnáct kilometrů v hodině - což byla historicky nejvyšší naměřená hodnota v Česku. „Podle Beaufortové stupnice je nejvyšší stupeň rychlosti větru nad 32,7metrů za sekundu, což je zhruba 118 km za hodinu. U nás byly rekordní rychlosti na Sněžce, kde bylo 60 metrů za sekundu,“ vysvětlil sílu orkánu Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

Orkán byl silný i v Krušných a Jizerských horách, ale také na Šumavě, v Jeseníkách, Brdech nebo na Českomoravské vrchovině. Do České republiky se přihnal z Německa, kde tamní dráhy musely zastavit provoz na veškeré železniční síti o délce 34 tisíc kilometrů. Desítky tisíc lidí tak přespávaly na nádražích. Na mnoha místech zůstali lidé bez elektřiny, jen v Braniborsku to bylo 150 tisíc domácností.

Čtěte také

Leden 2007 byl z meteorologického hlediska mimořádný v tom, že bylo velmi teplo a rychlosti větru byly obecně poměrně vysoké. Nad severozápadem Atlantického oceánu se vytvořila tlaková níže, která rychle postupovala nad Britské ostrovy a prohlubovala se. Naopak nad jižní Evropou byla výrazná tlaková výše. „Výsledkem pak byl velký rozdíl tlaku vzduchu nad střední Evropou. To následně souvisí s vysokou rychlostí větru,“ popsal Michal Žák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Orkán Kyrill byl nejsilnějším takovým jevem v historii samostatné České republiky. Tak silné nárazy větru se podle Žáka objevují v průměru jednou za dvacet až padesát let. „Překvapení bylo, že i u nás ve střední Evropě se něco tak silného může objevit a zejména pro mladší meteorology to do jisté míry byl mimořádný zážitek, protože něco takového se často nestává,“ vysvětlil Žák.

Orkán Kyrill na Železnorudsku

U pojišťoven se tehdy sešly pojistné události za víc než dvě miliardy korun. Orkán poškodil ve velkém lesy - zničil skoro devět milionů metrů krychlových dřeva (8, 84 milionů metrů krychlových). To představuje víc než polovinu (55%) roční obvyklé těžby v zemi.

„Šest milionů metrů krychlových dříví bylo zasaženo ve státních lesích spravovaných Lesy ČR. Pro podnik to znamenalo miliardovou finanční ztrátu. Nejvíce bylo postižené Novohradsko v jižních Čechách, dále Karlovarsko a Plzeňsko, ale také Trutnovsko na východě Čech,“ řekla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Dodala, že menší lesní plochy se obnovily přirozeně a na ostatních postižených místech rostou v dnešní době nové lesy. Stav nouze kvůli orkánu Kyrill vyhlásily energetické firmy - ČEZ škody vyčíslil na víc než sto milionů korun, E.ON na desítky milionů korun. Problémy byly i dopravě - České aerolinie musely zrušit zhruba dvacet letů, ochromená byla ale i železniční doprava.

Orkán Kyrill na Železnorudsku
autor: Eliška Malínská
Spustit audio