Rekonstrukce konírny u zámku v Zákupech vyjde na více než 100 milionů korun. Kdo ji opraví?

7. srpen 2019 09:00

Národní památkový ústav hledá firmu, která opraví část hospodářského dvora na zámku Zákupy na Českolipsku. S rekonstrukcí by se přitom mělo začít už letos na podzim.

Plánovaná investice přesahující 100 milionů korun půjde podle památkářů do stavby, která je nyní ve špatném stavu a navíc svojí historickou hodnotou převyšuje samotný zámek. Ve srovnání s jinými rekonstrukcemi památek jde o poměrně vysokou částku.

Dílo renesančních stavitelů a dnes unikátní barokní památku může každý spatřit, když se vydá od zákupského zámku do zahrady podél dlouhých zdí. Hospodářský dvůr zákupského zámku vznikl v polovině 17. století a nyní se chystá oprava jen jedné jeho části – konírny. 

Při kompletní rekonstrukci by podle památkářů bylo nutné do zákupského zámku investovat stovky milionů korun.

Na opravu jedné části získal Národní památkový ústav 95 milionů z evropských fondů. Jižní křídlo dvora má poškozené pilíře, klenby, střechy i krovy. V 70. letech minulého století tam přestal fungovat odvodňovací systém, což poškodilo základy. Podle kastelána zákupského zámku Petra Weisse jsou práce rozvržené do tří let. „Pokud vše dobře půjde a splníme harmonogram, tak do konce pololetí roku 2022 by měla být ta jižní část hospodářského dvora zkolaudována,“ dodává tamní kastelán Petr Weiss.  

Po rekonstrukci by v přízemí konírny měla být expozice zaměřená na historickou dopravu v době, kdy Habsburkové využívali Zákupy jako svoji letní rezidenci. Památkáři si od opravy této významné památky slibují navýšení počtu návštěvníků zámku o více než 5000 turistů ročně.

autoři: Jan Charvát ,
Spustit audio

Související