Rejžová polévka s kuřaty podle kuchařky Marie Rosické

V receptech našich babiček nás čeká rejžová polévka s kuřaty, která se vařila v plechovém hrnci z kredence, do kterého nahlédneme s Jaroslavem Hořením a Vladimírou Jakouběovou.

„Přeber koflík pěkné rejže a čistě ji vyper, dej do hrnku a nalej. Na ni dva neb tři koflíky horké vody, přidej kousek másla a soli a nech to vařiti, až rejže změkne. Vezmi dvě očištěná kuřata, nech je vařiti; když jsou do měkká uvařená, vyndej je a nech vychladnouti, pak je úhledně nakrájej, a vlož je do polévkové mísy. Polévku, v níž se kuřata vařila, proceď skrze husté sejtko, seber s ní všechnu mastnotu, nastrouhej drobítek muškátové kuličky a přidej trochu zelené petružele a vlej ji do rejže dříve uvařené; tuto pak dej do polévkové mísy na připravená kuřata a nes na stůl."